Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Хесус Кабайеро: Хъбът в Истанбул е възможност, а не заплаха за летище София

Хесус Кабайеро, изп. директор на летище София, "Бизнес старт", 25.05.2023 г.

13:25 | 25 май 2023
Автор: Даниел Николов

Летищата и авиокомпаниите все още срещат трудности да достигнат нивата на пътници от преди пандемията. Европейските летища продължават възстановяването си, което в момента се забавя заради намаления брой налични самолети и екипажи. Летище София очаква пътниците през лятото на 2023 г. да са близки до нивата от 2019 г., като се забелязва много високо търсене и голямо натоварване, въпреки по-високите цени на билетите. Прогнозата е предпандемичните нива да се достигнат през 2024-2025 г., каза Хесус Кабайеро, изп. директор на летище София, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Имаме нови дестинации - Рияд, Ереван, Осло, Вроцлав. Много сме активни с авиокомпаниите да разработваме нови маршрути и да увеличим свързаността на летището", за което се водят разговори да се базират допълнителни самолети на летището, каза Кабайеро.

Операторът "СОФ Кънект" насърчава с 10 млн. евро през 2023 г. авиокомпаниите да базират нови самолети и отворят нови маршрути, но трябва и подкрепа от общината и правителството, за да се рекламира София като дестинация, каза Кабайеро.

Частната авиация се увеличава на летище София, като се предвиждат нови места за паркиране на частни самолети, в опит да се привлече част от този сегмент. "СОФ Кънект" почти удвоява инвестициите за първите пет години на концесията - почти 160 млн. лева - за да подобри пътническото преживяване и сигурност с пълна реновация на Терминал 2 и многоетажния подземен паркинг, система за управление на багажите.

Използва се и опита и близостта с едно от най-големите пътнически летища в света  - това в Истанбул, каза Кабайеро.

"Много хора започват да използват София, за да стигнат до Истанбул, защото ние сме по-конкурентни и по-евтини. Смятаме че това е възможност за нас. Ние сме в ЕС, на края на Европа, откъдето можеш да стигнеш до много нови дестинации в Близкия Изток. На наше ниво искаме да имаме най-добрите търговски площи на терминала."

В коментар за растящите цени на билетите, Кабайеро обясни, че това е основно заради енергийната криза и натиска от страна на правителствата за бърза декарбонизация на сектора с употребата на устойчиво авиационно гориво (SAF). Горивото съставлява между 30% и 35% от разходите на авиокомпаниите, а SAF е около четири пъти по-скъпо от конвенционалното. Останалите разходи са за управление на летищни операции, летищни такси, заплати, като всички тези се отразяват в крайните цени на билетите.

"Правилният начин за намаляване на емисиите от самолетите е да се увеличи производството на устойчиво авиационно гориво", каза Кабайеро.

"Това е нещо, по което сме много активни от страна на Meridiam, който са 100% акционер в "СОФ Кънект". Предвиждаме да съхраняваме SAF на летище София и да го предлагаме на авиокомпаниите; отделяме част от хранилищата си за SAF, междувременно го доставяме с цистерни. Но основният проблем е, че няма достатъчно налично устойчиво гориво на пазара в България. Искаме да подкрепим индустрията да увеличи обема на предлагане на SAF."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.