Италия търси начини да ограничи влиянието на Китай върху Pirelli

Италия е единствената страна от Г-7, която е подписала меморандум за разбирателство с Китай по инициативата "Един пояс, един път". Той има има ограничено практическо въздействие, но висока символична стойност

13:02 | 5 април 2023
Автор: Даниеле Лепидо, Киара Албанезе, Алберто Брабия, Томазо Ебхарт  
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Италианското правителство проучва варианти, които да ограничат влиянието на китайската компания Sinochem върху италианския производител на гуми Pirelli SpA, което е последният признак за нарастващото напрежение между Китай и Запада по въпроси свързани с контрола на ключови технологии, предава Bloomberg.

Според запознати с въпроса лица, които са пожелали да не бъдат назовавани заради поверителността на информацията, в момента италианските власти обсъждат няколко варианта в рамките на разговорите с инвеститорите на Pirelli относно структурата на собствеността на компанията. Sinochem е най-големият акционер на Pirelli.

Вариантите включват ограничаване на обмена на информация за чувствителни и стратегически технологии с назначените от Sinochem членове на борда, казаха лицата. Те могат да включват и ограничаване на правата на глас на членовете на съвета, назначени от Sinochem. Не е взето решение и разговорите продължават.

Говорителите на Pirelli и Италия отказаха коментар. Говорителите на Sinochem не бяха открити веднага за коментар.

Акциите на Pirelli паднаха с 1,5% по време на търговията в Милано, а пазарната стойност на компанията се сви леко до 4,6 млрд. евро.

Конкуренция в областта на технологиите

Дискусиите отразяват дилемата в Европа относно развиването на бизнес с Пекин, тъй като отношенията между САЩ и Китай бързо се влошават по въпроси, вариращи от експортен контрол до санкции за човешките права.

Макар че европейските страни като цяло подкрепят стремежа на президента Джо Байдън да ограничи икономическия и технологичен възход на Китай, те се колебаят дали да прекъснат драстично връзките си с толкова ключов търговски партньор. Китайският президент Си Дзинпин се стреми да използва посещението на френския президент Еманюел Макрон тази седмица, за да създаде известна дистанция между Европа и САЩ.

Дилемата е особено деликатна за италианския министър-председател Джорджия Мелони.

Италия е единствената страна от групата на седемте, която е подписала меморандум за разбирателство с Китай по инициативата "Един пояс, един път". Пактът, който има ограничено практическо въздействие, но висока символична стойност, ще бъде автоматично удължен през 2024 г., освен ако Мелони не реши да се откаже от него - ход, който може да доведе до ответни мерки от страна на Пекин.

Италия също така обмисля да изработи мерките така, че те да не са насочени пряко към Китай, а към по-широк кръг държави, които не се считат за стратегически партньори, според източниците.

Право на вето

Италия скоро ще получи възможност да се намеси по отношение на Pirelli, като използва правило, което позволява на правителството да спира или променя бизнес сделки между частни компании, работещи в стратегически сектори. Pirelli е специализирана в производството на високотехнологични гуми и е доставчик на производителите на супер автомобили, както и партньор на състезанията от Формула 1.

Наскоро компанията уведоми италианското правителство за намерението си да поднови акционерния договор между Sinochem и Camfin, финансовия холдинг на главния изпълнителен директор на Pirelli Марко Тронкети Провера. Пактът се разглежда като спирачка за Pirelli, тъй като китайското участие изисква от компанията да търси одобрението на правителството за повечето бизнес решения според специалното италианско правило.

Разглежданите варианти няма да променят акционерната структура, нито ще принудят Sinochem да продаде дела си, но ще ограничат възможностите на Китай да влияе върху бизнеса на компанията.

"Струва си да се отбележи, че специалният регламент позволява упражняването на специални правомощия в областта на отбраната и националната сигурност, както и в някои области на дейност, определени като стратегически важни в секторите на енергетиката, транспорта и комуникациите", пише анализаторът на Bestinver Силвестро Бонора в бележка до клиентите. "Ще бъде интересно да се види как делото би могло да бъде оформено в рамките на правната структура на Института".