ЕС отлага изплащането на 19 млрд. евро помощи за Covid на Италия

Необходима е допълнителна проверка за постигането на целите, необходими за отпускане на средствата

16:15 | 28 март 2023
Обновен: 16:29 | 28 март 2023
Автор: Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия отложи изплащането на 19 млрд. евро помощ за възстановяване от пандемията на Италия поради скептицизъм относно постигането на целите, необходими за отпускане на средствата.

През последните седмици италианските медии съобщиха за нарастващи опасения в Рим и Брюксел относно способността на правителството на Джорджия Мелони да изпълни финансирания от Европейския съюз план за реформи и инвестиции, за който Италия трябва да получи 192 млрд. евро.

Парите, набрани от държавите от ЕС в рамките на първия им съвместен заем, са свързани с постигането от Италия на ясно определени етапи и цели.

По-специално Комисията ще провери отново напредъка по лицензирането на пристанищните дейности, по централното отопление и по два проекта за градско обновяване, които са свързани с вноската по плана през декември 2022 г.

"Беше договорено удължаване на фазата на оценка с един месец, за да може комисията да завърши дейностите по техническото вземане на проби и проверката", заяви италианското правителство в изявление.

То добави, че е постигнат "значителен напредък" по повечето цели и ще продължи да работи с ЕС по оценката.

Италия вече е получила 67 млрд. евро, но досега изпитваше затруднения да разпредели и похарчи парите толкова бързо, колкото е планирано, като процесите на разрешаване се забавяха заради бюрократични пречки.

Правителството на Мелони също така планира да преразпредели и отложи някои от бъдещите цели, за да отчете и въздействието на енергийната криза.