Световната банка понижи прогнозите за растеж за Източна Азия и Тихоокеанския регион

Намалява очакванията ръст на БВП за тази и следващата година

13:32 | 27 септември 2022
Автор: Енда Къран
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Световната банка коригира надолу прогнозите си за растежа в Източна Азия и Тихоокеанския регион на фона на забавящото се глобално търсене, нарастващия дълг и предизвикателствата, свързани с инфлацията, пише Енда Къран за Bloomberg.

Според последните очаквания на кредитора растежът в региона ще се забави до 3,2% през 2022 г. от 7,2 % през миналата година, което е много по-малко от прогнозираните през април 5%. През следващата година групата би трябвало да отбележи възстановяване на растежа до 4,6%.

На региона натежава растежът в Китай, за който се прогнозира да спадне до 2,8% тази година от 8,1% през 2021 г. на фона на продължаващите ограничения, свързани с Covid, и спада на пазара на недвижими имоти. Този темп на растеж означава, че останалата част от региона ще расте по-бързо от Китай за първи път от десетилетия насам. През април Световната банка прогнозираше, че през 2022 г. китайската икономика ще нарасне с 5%. През 2023 г. тя очаква възстановяване на ръста до 4,5%.

Световната банка

Понижаването на прогнозите на Световната банка за Китай става в момент, когато икономистите са все по-песимистично настроени относно перспективите за следващата година, очаквайки, че всяко възстановяване ще бъде несигурно в рамките на стратегията на Пекин за нулев Covid и вероятните смущения, когато страната евентуално се отвори отново.

Миналата седмица Азиатската банка за развитие (АБР) намали прогнозата си за растежа на Китай от 4% до 3,3%, както се виждаше по-рано, като според АБР този темп ще бъде по-бавен от този на останалите развиващи се страни в Азия за първи път от повече от 30 години.

Инвестиционните банки също намаляват прогнозите си. Миналата седмица Nomura Holdings Inc. намали прогнозата си за растежа на Китай през 2023 г. от 5,1 % на 4,3 %. Goldman Sachs Group Inc. понижи своята до 4,5% от 5,3%, а Societe Generale SA оцени, че разширяването на производството ще бъде под 5% през следващата година. Средната оценка в последното проучване на Bloomberg сред икономисти е за разширяване на брутния вътрешен продукт с 5,1% през 2023 г., което е понижение спрямо предишната прогноза за ръст от 5,2%. Консенсусът за тази година също беше понижен - от 3,5% на 3,4%.

Силен долар

За региона като цяло се очаква отслабването на световните поръчки за износ да окаже влияние върху търсенето, докато повишаващите се лихвени проценти в световен мащаб привличат капитали, тъй като валутите отслабват, посочват от Световната банка.

Силният долар оказва разнопосочно въздействие, като подпомага конкурентоспособността на износа, но също така оказва натиск върху кредитополучателите, които изплащат дългове в чуждестранна валута, каза Аадитя Мату, главен икономист на Световната банка за Източна Азия и Тихоокеанския регион.

"От гледна точка на инфлацията и дълговото бреме по-силният долар е лоша новина, но от гледна точка на износа е нещо хубаво", каза Матуо и добави, че по-слабите регионални валути могат да стимулират туризма.

Ценови сигнали

Политиците трябва да предпазят домакинствата и фирмите от нарастващите цени на храните и енергията, без да увеличават съществуващите изкривявания на политиката, предупреждават от Световната банка. Контролът върху цените на храните и енергийните субсидии отклоняват държавните разходи от области като образованието и здравеопазването.

"Контролът върху цените на храните и горивата замъглява ценовите сигнали в момент, в който са необходими ясни сигнали", каза Мату. "Трансферите на доходи са по-добри от регулирането на цените."