Ще успеят ли Сърбия и Косово да намалят напрежението около новите лични документи

Гарантирам, че няма да има конвои с бежанци, ще предотвратим всеки погром, каза Вучич. КФОР в готовност да се намеси, ако стабилността е застрашена

13:05 | 22 август 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Сърбия ще преговаря с Косово в следващите 10 дни, за да се опита да разреши спор, засягащ десетки хиляди местни сърби, които на 1 септември трябва да сменят личните си карти и регистрационните си номера, информира Bloomberg.

Искането на Косово представителите на сръбското малцинство да приемат документи, издадени от правителството в Прищина, предизвика напрежение миналия месец по общата граница на двете съседни държави.

Напрежението накара Европейския съюз да посредничи за разговори между сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти. Двамата се срещнаха в Брюксел миналата седмица, но не постигнаха видим напредък.

"Нямаме друг избор, освен да запазим мира, стабилността и безопасността", заяви Вучич пред репортери в Белград. Вучич обвини косовското правителство в лошо отношение към сръбското малцинство - обвинение, което Курти отхвърля - с цел да го накара да напусне страната.

"Но аз гарантирам, че няма да има конвои с бежанци, ще предотвратим всеки погром", каза Вучич.

Малко над 100 000 сърби живеят в Косово сред население от около 1,8 милиона души, след като повече от 200 000 избягаха след войната между сръбските войски и етническите албански сепаратисти през 1998-99 г.

През 2008 г. Косово обяви независимост, но повечето от останалите там сърби остават лоялни на Сърбия, която отказва да приеме отделянето на Косово.

Курти заяви, че правата на малцинствата в Косово се спазват, като опроверга твърденията на Вучич и призова местните сърби да изпълнят заповедта на правителството да приемат документи, издадени в Косово.

От войната насам НАТО поддържа мироопазващи сили в Косово, които в момента наброяват около 3800 военнослужещи. Подразделението, известно като КФОР, заяви, че е "готово да се намеси, ако стабилността е застрашена", след като членове на сръбското малцинство блокираха пътища по-рано този месец при ескалация на напрежението.

Косово и Сърбия се стремят да се присъединят към ЕС, но трябва да възстановят връзките си, за да получат право на членство. В продължение на повече от десетилетие преговорите с посредничеството на ЕС не постигнаха голям напредък.

Сърбия настоява за известна автономия за етническите сърби в Косово, докато Косово изисква Белград първо да признае независимостта на бившата си област.