JPMorgan очакват сривът на руската икономика да наподобява фалита от 1998 г.

Анализатори предвиждат свиване на БВП от 35% през 2-рото тримесечие

14:50 | 4 март 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Анализаторите на JPMorgan Chase & Co. започват да отчитат задълбочаващите се проблеми и смущения на руския износ и последните изчисления на щетите на американската банка от санкциите показват, че сривът на икономиката може да бъде сравним с последиците за страната от дълговия фалит през 1998 година, предава Bloomberg

Сега се очаква свиване на руския брутен вътрешен продукт от около 11% „в съответствие със спада при дълговата криза от 1998 г.“, казаха икономистите на JPMorgan в бележка до клиентите. Санкциите, наложени на централната банка, заедно с изключването от глобалната система за съобщения SWIFT, създадоха пречки за способността на Русия да продава петрол и газ, според JPMorgan.

„Приходите на Русия от износ ще бъдат нарушени и изтичането на капитал вероятно ще бъде незабавно въпреки големия излишък по текущата сметка“, казаха те. "Вносът и БВП ще се сринат."

Нахлуването в Украйна отприщи несигурност на световните петролни пазари, като купувачите избягват да правят сделки с Русия, тъй като САЩ и други се стремят да я изолират от финансовите пазари. Търговците предлагат основния сорт руски петрол с рекордна отстъпка в опит да привлекат купувачи.

Безпрецедентните ограничения за Руската централна банка междувременно ограничиха способността й да защитава рублата, която вече е поевтиняла с повече от 30% спрямо долара от началото на годината. Вместо това, банкерите увеличиха основния лихвен процент от 9,5 до 20% и затегнаха капиталовия контрол.

„Натискът върху рублата и изтичането на капитали принудиха Руската централна банка да повиши драстично лихвите и да наложи капиталов контрол“, казаха анализаторите на JPMorgan. „Санкциите подкопават двата стълба, насърчаващи стабилността – огромните валутни резерви на централната банка и излишъка по текущата сметка на Русия.

Приходите от петрол и газ осигуряват спасителен пояс за Русия в твърда валута, тъй като продажбата и транспортирането на енергия до голяма степен избегнаха преки прекъсвания. Русия имаше месечен излишък по текущата сметка от около 20 милиарда долара в началото на годината.

Администрацията на Байдън все още се противопоставя на забраната на вноса на петрол от Русия, въпреки че нейните възражения я поставят в противоречие с двупартийните искания за мерки срещу Москва за инвазията в Украйна.

JPMorgan очаква руската икономика да се свие със 7% за тази година, което е повече от предходната прогноза за спад от 3,5%. Отчита се понижение от 10% през това тримесечие на сезонно изгладена годишна база, последван от спад от 35% през следващите три месеца.

„Санкциите ще оставят своя отпечатък върху руската икономика, която изглежда е на път към дълбока рецесия“, казаха анализаторите.