Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ударът от санкциите няма да е толкова голям, защото Русия се готви от десет години

Петко Вълков, началник управление "Трежъри" в ББР, "Светът е бизнес", 01.03.2022 г.

21:01 | 1 март 2022
Автор: Даниел Николов

Пазарите вече очакват, че военните действия в Украйна ще накарат централните банки да не са толкова агресивни в повишаването на лихвените проценти и затягането на политиките си. Ударът на санкциите върху икономиката на Русия ще е тежък, но техният краен общ ефект не може да прогнозира точно, защото са без аналог до момента, а за Москва те може да не са толкова неочаквани. Това коментира Петко Вълков, началник управление "Трежъри" в ББР, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков. 

"През последните десет години Русия работи изключително да направи икономиката си не толкова зависима от чуждестранните пазари. На практика почти премахнаха своя външен дълг, направиха финансови връзки с Азия, техни системи за разплащания, натрупаха солидни валутни резерви."

Изключването на руски банки от системата SWIFT не е било нещо неочаквано за тях и те са подготвени за подобни санкции, каза Вълкови и добави, че ефектът от санкциите няма да е толкова голям, както би бил преди десет години.

"Въпросът е какъв ще бъде крайният ефект... Винаги трябва да има стратегия за излизане [за Путин]. Няма ясен отговор в момента - ще има огромен натиск върху руската икономика, виждаме срив на рублата и на фондовата борса в Русия. В същото време доставките на газ към Европа продължават да текат - руката икономика не е затворена изцяло, а това е изключително важно за тях."

Има технологични начини руските банки да продължат да комуникират и правят плащания извън SWIFT, добави Вълков.

Подобно на 2014 г. и анексирането на Крим от Русия стокообменът на България с Русия и Украйна и туристическият поток от двете страни към България несъмнено ще пострадат, смята Вълков. 

"България по-скоро ще пострада, отколкото ще спечели... Ако конфликтът намери сравнително бързо разрешение, прогнозният номинален ръст на БВП може да бъде постигнат. Ако се проточи, ще е риск за икономиката не само на България, но и на цяла Европа, където ударът ще бъде най-голям."

Световната инфлация през 2021 г. надхвърли значително предварителните очаквания и централните банки не бяха напълно подготвени за това. Още преди войната в Украйна данните за Европа показваха, че през 2022 г. - 2023 г. икономическият растеж би се забавил, каза Вълков.

"Войната все още оказва повече влияние върху очакванията за тези ефекти, не още върху реалното състояние на икономическите процеси. Цените на всички суровини отбелязаха ръстове и още повече подхранват инфлационните процеси. Безработицата в глобален мащаб се намира почти на нивото си преди пандемията - имаме високо ниво на заетост, ниска безработица, което подхранва ръста на заплатите, което още повече стимулира инфлацията. Това е едната страна на очакваната стагфлационна рецесия."

Войната е нарушила възстановяването на редица процеси, вече пострадали по време на пандемията, като веригата на доставки, коментира Вълков.

"Повишените цени на ресурсите донякъде водят и до отчитане на негативен реален ръст и забавящо нарастване на доходите в сравнение с инфлацията. В същото време водещите централни банки обявиха политики за повишение на лихвите. С всички тези фактори пазарите очакват, че през 2022 г. икономическият ръст ще се забави, но все още говорим за номинален икономически ръст."

Не е известно как войната в Украйна и бягството на инвеститорите от рискови активи ще повлияят на очакваната парична политика на Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка.  

"И преди войната пазарите бяха в корекция, която най-силно се отчиташе в технологичния сектор. NASDAQ отчете сериозни спадове, понижения имаше в Dow Jones, S&P 500, Dax - всички се намират в между 12%-15% корекция. Преди военните действия това бе заради очакваното повишение на лихвите и затягането на паричните политики, днес говорим за задълбочаване на корекцията в резултат на военния конфликт."

ДЦК бяха под натиск от страна на пазарите в началото на годината, което доведе до съществено увеличение на доходностите, които в момента са отново на отрицателна територия. "Пазарът вече очаква, че и под влиянието на войната, централните банки няма да бъдат толкова агресивни през март."

Фед вероятно ще увеличи лихвите през март с 0.25% и няма толкова агресивно да подхранва очакванията за други увеличения през годината. ЕЦБ ще бъде още по-внимателна с повишенията заради увеличения дълг на страните от еврозоната.

Цените на енергийните ресурси в момента Вълков определи "като по-скоро временен шок" от събитията в Украйна. 

Повече за икономическите ефекти на военните действия след руското нахлуване в Украйна може да намерите във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.