САЩ все по-близо до делистване на китайски компании от американските пазари

Компании, които не предоставят счетоводните си документи за проверка от регулаторите ще бъдат сваляни от борсите

10:38 | 3 декември 2021
Обновен: 10:42 | 3 декември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американското правителство продължава с усилията да извади китайските компании от американските фондови борси, тъй като не спазват изискванията на Вашингтон за разкриване на информация, предава Bloomberg.

Комисията за ценни книжа и борси (SEC) обяви в четвъртък окончателния си план за въвеждане на нов закон, който задължава чуждестранните компании да предоставят счетоводните си документи си за проверка от САЩ или рискуват да бъдат изхвърлени от Нюйоркската фондова борса и Nasdaq през следващите три години. Китай и Хонконг са единствените две юрисдикции, които отказват да разрешат проверките, въпреки че Вашингтон ги изисква от 2002 г.

Новото правило на SEC е последното развитие в борбата между финансовите власти в двете най-големи икономики в света. Голяма част от неотдавнашното напрежение е около кухите компании, които китайските фирми използват за листване в САЩ, основите на регламента са приети преди десетки години.

„Ако искате да издавате публични ценни книжа в САЩ, фирмите, които одитират вашите счетоводни документи, трябва да подлежат на проверка от Съвета за надзор на счетоводството на публичните компании“, заяви председателят на SEC Гари Генслър. „Над  от 50 юрисдикции са работили с регулатора, за да разрешат необходимите проверки, има две, които не са го направили - Китай и Хонконг.

Правилото задвижва процес, който може да доведе до изхвърляне на повече от 200 компании от борсите в САЩ. Книжата на китайските компании, търгувани в САЩ, паднаха обявлението от SEC.

Отказът на Китай да позволи на инспектори от регулатора да преглеждат одитите на фирми като Alibaba Group Holding Ltd. и Baidu Inc., които се търгуват на американските борси е трън в очите на американските регулатори повече от десетилетие. Въпросът придоби спешност поради нарастващото напрежение между двете страни и след нашумелия счетоводен скандал с Luckin Coffee Inc.

При едно от малкото дувпартийни решения по време на администрацията на Тръмп, през декември 2020 г. Конгресът нареди китайските компании най-накрая да отворят своите счетоводни документи - и изисква SEC да напише правила за тези, които не го направят. Окончателният план от четвъртък отговаря на това изискване.

След като правилото беше обявено, индексът Nasdaq Golden Dragon China - който проследява 98 фирми, регистрирани в САЩ, които извършват по-голямата част от бизнеса си в Китай - разшири спада си до цели 3,8%. Технологичните гиганти, включително Alibaba, JD.com Inc. и Pinduoduo Inc., се сринаха.

Висш служител в Китайската комисия за регулиране на ценните книжа каза миналия месец, че регулаторът „работи много усилено“ за разрешаване на проблемите с надзора на одита със своите американски колеги.

През август Държавният съвет, който представлява висшият правителствен орган на Китай, издаде насоки, в които се казва, че ще засили трансграничното счетоводно сътрудничество, като същевременно ще защити своята информационна сигурност. Това последва изявление на националния регулатор по сигурността, който заяви, че ще работи за подобряване на условията за сътрудничество със САЩ при одити на компании през втората половина на годината.

Председателят на SEC Гари Генслър заяви през юли, че регулаторът ще спре новите китайски първични публични предлагания, отчасти поради липса на оповестяване около така наречените компании с променливи дялове. Отделно Bloomberg News съобщи по-рано тази седмица, че Китай планира да забрани на компаниите да излизат на чуждестранни фондови пазари чрез компании с променливи дялове.

Като първа стъпка в новото правило агенцията ще идентифицира компании, които може да не спазват изискванията за одитна инспекция. След като една компания бъде класифицирана от SEC като „идентифициран емитент от комисията“, тя ще трябва да представи документация с която доказва, че не е собственост или контролирана от правителство.

Фирмите също така ще трябва да посочат в своите годишни отчети допълнителна информация за опериращата компания и всички фиктивни компании, използвани за търговия, включително:

  • Процентът на акциите, които са собственост на държавно предприятие
  • Дали държавните субекти имат контролен финансов интерес
  • Името на всеки член на Китайската комунистическа партия, който участва в борда
  • Правилото на SEC определя процеса за налагане на първоначална забрана за търговия на фирми, които не спазват правилото в продължение на три години  , както се изисква от закона от 2020 г.