Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Минималната работна заплата трябва да бъде 50% от средната

Любослав Костов, главен икономист на КНСБ и директор на Института за социални и синдикални изследвания, "Светът е бизнес", 05.10.2021

21:03 | 5 октомври 2021
Обновен: 07:03 | 6 октомври 2021
Автор: Веселин Николов

Минимaлната заплата трябва да следва ръста на средната работна заплата. В европейските държави съотношението между минималната и средната заплата е около 50%, в България то е 43%. Това каза Любослав Костов, главен икономист на КНСБ и директор на Института за социални и синдикални изследвания, в студиото на "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков

Ако минималната работна заплата нараства около 16% на година в следващите 6 години има шанс до края на мандата на следващото редовно правителство съотношението да стане 50%. За целта предлагаме от следващата година минималният доход за бъде увеличен на 760 лева, обясни Костов. 

Ние свикнахме в последните години да живеем при инфлация около 0% и дефлация. В момента в България инфлацията е около 3.4%, което е далеч от притеснителните нива, като очаквам до следващата година инфлацията да се отслаби. 

Настоящата инфлация обаче е най-осезаема за хората с ниски доходи, защото те потребяват точно най-поскъпналите стоки и така губят покупателна способност. В такъв момент активна политика през правителствени разходи е абсолютно оправдана и всички икономически теории го препоръчват. Ръст на минималната заплата и пенсиите – бизнесът и хората имат нужда от такава политика, каза Костов. 

Според него България може да си позволи да "харчи" в настоящия момент, защото странта е с един от най-ниските дефицити в ЕС и с най-ниския публичен дълг, спрямо всички останали държави. Тези разходи обаче трябва да се планират и направят след сериозни анализи и оценка на въздействието.

"За съжаление в 88% от законопроектите, внесени през миналата година, липсват тези атрибути"

В коментар за изтеклите досиета за политици-притежатели на офшорни компании, през които са спестявали от данъци, известни като Pandora papers, Костов каза, че е по-скоро въпрос на морал.

Данъците са цената, които всички плащаме, за да имаме добро, развито и справедливо общество. Политиците би трябвало да се занимават с това да подобряват благосъстоянието на хората, които са ги избрали. Ако човекът е политик и иска да влияе върху развитието на страната, то той трябва най-малкото да си плаща данъците в държавата, в която е избран.

Целият разговор гледайте във видеото.