Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България е един от най-развитите пазари по киберзастраховане в Източна Европа

Александър Господинов, експерт по киберзастраховане, "Светът е бизнес", 27.05.2021

21:15 | 27 май 2021
Обновен: 21:21 | 27 май 2021
Автор: Надя Манова

Пандемията ускори процеса на дигитализация, което заедно с масовото разпространение на home office доведе до рязка ескалация на киберинцидентите, жертви са както обикновени хора, така и големи корпорации и институции. Това каза Александър Господинов, експерт по киберзастраховане в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Относно справянето с кпроблема, гостът съобщи, че е важно хората да имат киберзастраховка или услуги за киберсигурност. Комбинирайки ги, всеки един потребител може да се чувства по-защитен.

„Киберзастраховането компенсира комбиниране на фишийнг атаки и домашно имущество. Бизнесът, от своя страна, е много по-уязвим на кибератаки, киберзастраховането защитава дигитални активи, рискове, които касаят персонална репутация и прекъсване на дейността поради киберинцидент или кибератака“, посочи гостът.

„България е един от най-развитите пазари по киберзастраховане в Източна Европа“, посочи още Господинов.

„Повечето кибератаки срещу бизнесите в България са свързани с масирани фишинг атаки и сдобиване с векторна информация на компанията“, съобщи експертът.

Гостът сподели, че повечето атаки от киберпрестъпниците са насочени към по-малките и средните бизнеси в България, тъй като в по-големите компании е нужно по-дълго време за обработка на нужна информация за тяхната атака.

„Колкото и да е защитен един продукт, никога той не може да бъде защитен на 100%“, съобщи експертът.

„Комбинирайки IT услуги със застрахователен продукт клиента е защитен, тъй като застрахователят ще му изплати обезщетение. По този начин рискът от кибератака се регулира до минимум“, каза експертът по киберзастраховане, Александър Господинов.

 

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.