Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Експерт: Наслагването на кризите ще доведе до сериозни промени в немалко държави

Иван Савов, Европейска асоциация за риск политика, Светът е бизнес, 14.07.20

21:01 | 14 юли 2020
Обновен: 21:50 | 14 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз

Наслагването на кризи - пандемията, корупцията, лошото управление, лошото лидерство, отварянето на възможности в условията на криза корупцията да се увеличи и изострянето на чувствителността на общността води до нагнетяване и узряване на ситуация, в която ще има сериозни социално-политически промени в обществата в немалко държави. Това коментира Иван Савов от Европейската асоциация за риск политика в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.  

“Не това дали държавата е автокрация или демокрация е свързано с успешното справяне с кризата, а с фактора да има начело компетентен лидер, който изпитва емпатия, да има съчувствие към хората, към народа и народът да му вярва. Това са най-важните фактори, които идентифицират топ 10 държавите, които се справят най-добре”. 

По думите му останалите държави са влезли в т.нар. коварни кризи, при които несправянето с кризата води до домино ефект и наслагването на няколко кризи една върху друга.  

“Очакваме напрежението да нарасне много и там, където има остатъци в социалната и обществено-политическа организация на държавите, напрежението да нарасне и да избухне до социални недоволства, което не може да бъде спряно с ограничения, наложени заради пандемията, напротив - даже изостря ситуацията”. 

Савов очаква промени, които ще доведат до решение на част от причините за кризата и които ще бъдат дълбоки, еднопосочни и некозметични. 

“Прогнозата ни за Балканите беше, че това ще стане някъде около септември, но виждаме че това се разви буквално миналата седмица, когато напрежението стигна точката на кипене и тръгна социалното недоволство”.  

Той смята също, че втората вълна може да не е затихваща, защото според него твърде рано са били вдигнати ограниченията при първата вълна. Савов също така очаква пик и плато на заразата през лятото на 2021 година.  

“Трябва да реагираме много бързо като общество. Може би обществото усеща, че е застрашено - и здравословно, и икономически - неговото оцеляване, затова е толкова активно”.  

Кои са новите открития по отношение на произхода на вируса? 

Целия разговор вижте във видеото.  

Всички гости на предаването “Светът е бизнес” вижте тук.