Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Игра на нерви за договарянето на цените в туризма у нас

Румен Драганов, Национален борд по туризъм, Светът е бизнес, 25.02.2020

21:00 | 25 февруари 2020
Румен Драганов, Национален борд по туризъм. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Румен Драганов, Национален борд по туризъм. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нямаме върнати легла на нито една борса за нито един туристически комплекс, но хотелиерите са притискани да намалят цените. Наблюдаваме ситуация, характерна преди бум на туристи към съответната дестинация. Сблъсъкът между Сирия и Турция и увеличаването на някои данъци в Турция ще доведат до отлив на руски и европейски туристи от турския пазар. Европейските туроператори се готвят за инвазия, включително и в България. Тук въпросът е игра на нерви, доколко българските хотелиери ще издържат на намаляването на цените, заяви Румен Драганов, Национален борд по туризъм, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Настоящият зимен сезон върви много добре, като основната част е културен туризъм в градска историческа среда".

"Туристите у нас в края на миналата година са били със 180 хил. повече. Имаме други проблеми в туризма, но като цяло стоим стабилно", каза Румен Драганов.

Коронавирус

"Има 364 милиона души, пътували през 2019 г. в Азия. В Европа са 742 милиона. Европейските пътувания представляват 51% от всички пътувания. Китайците, които излизат в чужбина, са 166 милиона", посочи Драганов.

"В България за февруари имаме 384 хил. българи, които очакваме да излязат в чужбина, и 460 хил., които да влязат у нас. В следващия месец имаме 555 хил., които ще дойдат в България. През август ще пристигнат 2,2 млн. души. Към момента българският туризъм не изпитва щети от кризата с пандемията. Ежедневно средно 13 хил. българи напускат страната, 17 хил. пък пристигат", уточни гостът.

"Информационният вирус е по-опасен от този на самата пандемия".