Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Инвестициите в стартъпи в Израел до 3-4 години ще достигнат 10 млрд. долара годишно

Хеми Перес, син на бившият израелски министър-председател и президент Шимон Перес; управляващ генерален съдружник и основател на Pitango Venture Capital, Israel; Светът е бизнес, 20.06.2019

22:00 | 20 юни 2019
Хеми Перес, син на бившият израелски министър-председател и президент Шимон Перес; управляващ генерален съдружник и основател на  Pitango Venture Capital, Israel. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Хеми Перес, син на бившият израелски министър-председател и президент Шимон Перес; управляващ генерален съдружник и основател на Pitango Venture Capital, Israel. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2018 г. в стартъпи в Израел бяха инвестирани близо 6 млрд. 500 млн. долара. Тази сума непрекъснато нараства и мисля, че в рамките на 3-4 години инвестициите ще достигнат 10 млрд. долара годишно. Това заяви Хеми Перес, син на бившият израелски министър-председател и президент Шимон Перес; управляващ генерален съдружник и основател на Pitango Venture Capital, Israel; в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев в рамките на InnoStart Forum 2019.

Иновациите заемат най-важно място в съвременната икономика на Израел - те са локомотивът на нашата икономика и помагат на Израел да израства и да разкрива работни места. Значителна част от тях допринасят за това да изпреварваме събитията, допълни Хеми Перес.

"Израел се превърна в един от най-значимите иновативни хъбове в света. Много хора идват при нас за нови решения във всякакви сектори - здравеопазване, строителство. Те са водени от технологиите във времената на дигитален преход".

Стартъпите са много важни не само за израстването на Израел като страна, но и за нейната икономика. Те помагат на земеделието, технологиите и отбраната. Днес в Израел има 7700 компании и те получават всяка година значителна средства. Най-стойностните компании са двигател на сливания и придобивания. От тях възникват много първични публични предлагания, посочи Перес.

"В началото финансирането за такива компании постъпваше от правителството, но впоследствие то се насочи към източници от чужбина. 50% от финансирането идваше от САЩ, 15% - от Европа, и около 5% от Израел. Сега 95% от инвестициите в екосистемата на стартъпите идват от чуждестранни източници".

Центърът за мир е създаден от Шимон Перес през 1996 с идеята, че израелци и араби трябва да се съберат да работят заедно и да оформят нова реалност. Центърът за мир се превърна в център за иновации. Ние сме страна на иновациите и планираме да постигнем мир чрез тях, отбеляза синът на Шимон Перес, Хеми Перес.