Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Спиди планира да удвои бизнеса си в Румъния в следващите 4 години

Светът е бизнес, 23.02.2016

21:54 | 23 февруари 2016
Автор: Севделина Илиева
Данаил Данаилов, член на Съвета на директорите на Спиди АД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Данаил Данаилов, член на Съвета на директорите на Спиди АД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Румънският пазар е много значим за „Спиди“. В следващите 4 години планираме да удвоим бизнеса си там. Амбицията на компанията е да се развива регионално, като засега в тази експанзия влизат Румъния и Гърция. Това заяви Данаил Данаилов, член на Съвета на директорите на „Спиди“ АД, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Данаилов посочи, че част от стратегията е покриването на широка гама от услуги, включително такива между българския и румънския пазар, на цените на местните услуги. Важна роля ще изиграе и онлайн търговията. По думите му освен до големите компании, "Спиди" има все по-голям достъп до средни и малки компании в Румъния.

„Гръцкият бизнес е много депресиран от продължителната ситуация на криза.“, заяви Данаилов. По думите му „Спиди“ полага големи усилия да направи по-динамичен бизнеса с южната ни съседка. Той обясни, че блокадата по гръцката граница продължава да има негативен ефект върху компанията, но на фона на общия бизнес сътресението не е повече от 1-2%.

Вече имаме над 1 млн. клиенти в България и клиентската база расте. Бизнесът тук има два сегмента – частни и корпоративни клиенти. Виждаме потенциал и за двата, защото предлагаме широка гама услуги.

Данаилов коментира финансовите показатели на компанията. Той заяви, че пазарната капитализация е 195 млн. лв., а фрий флоутът - около 9%. Стана ясно също, че има план за увеличаването му в рамките на следващите две години. "Миналата година постигнахме 50% ръст на приходите си. В България той беше 14%, а в Румъния -22%. Предходната година беше добра, а за тази сме умерени оптимисти“, каза още Данаилов. 

Вижте целия разговор във видеото: