Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Достатъчен ли е Преспанският договор за спокойствието в Македония?

Николай Коев, бивш кореспондент на БТА в Скопие, Светът е бизнес, 28.01.2019

22:00 | 28 януари 2019
Николай Коев , бивш кореспондент на БТА в Скопие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Коев , бивш кореспондент на БТА в Скопие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Постигнатото споразумение в Преспа, уреждащо спора за името на Македония с Гърция, не би било достатъчно, за да тласне категорично Македония към спокойствието. Това мнение изрази Николай Коев, бивш кореспондент на БТА в Скопие, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„В Македония все още има поляризация на привържениците на политическите елити - Социалдемократически съюз на премиера Зоран Заев и опозицията от страна на ВМРО-ДПМНЕ. Самият Преспански договор тласна и някои неориентирани привърженици към ВМРО, събудиха се национални движения...договорът дава възможност и за изява на национални послания от Македония към България от позицията на страна, която вече е решила споровете си с Гърция“.

Според Коев компромисите за споразумението са направени по-скоро от македонска страна.

„По начало в този договор гръцката страна спечели почти всичко, което имаше да печели. Протестите срещу споразумението в Гърция са по-скоро един инерционен процес от миналото, свързан с идентичността на македонците“.

Гостът определи постигането на споразумение като втория връх в политическата кариера на гръцкия премиер Алексис Ципрас след изваждането на страната от тежката финансова криза.

В този контекст номинирането на Заев и Ципрас за Нобелова награда за мир е положително събитие, смята Коев.

„Самият акт на подписването на споразумението и всички процеси около него са път към регулиране и подобряване на отношенията на Балканите. Принос за мира има безспорно, добре е, че се номинират балкански политици“.

Вижте повече във видео материала.