Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Путин иска твърде много неща, които не могат да бъдат дадени от САЩ и Европа

Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет, в „Светът е бизнес”, 10.01.2022

21:04 | 10 януари 2022
Автор: Зорница Крушарска

Една година след щурма срещу Капитолия американският президент Джо Байдън загуби доста от популярността си. Той дойде с много високи очаквания и се опита да прокара няколко ключови програми, но в момента се сблъсква със стена от съпротива, каза  Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Байдън губи популярност заради поскъпването на бензина, на газа за потребление. Програмата му Build back better, която бе за около 3 и половина трилиона долара за десет години и включваше много програми за социално подпомагане, за борба с климатичните промени, за справяне с детската бедност, бе бламирана от неговите си хора”, посочи Караджов.

Във връзка с предстоящата среща между президентите на Русия и САЩ в Женева Караджов каза, че не смята, че нещо ще се реши окончателно.

„Путин иска твърде много неща, които не могат да бъдат дадени от американците и от европейците. Условието да няма нови членове на НАТО в Източна Европа е абсолютно неизпълнимо”.

"Американците и руснаците се срещат в Женева без участието на Европа и решават проблеми без участието на самите европейци. Има опасения дали няма да се получи като по времето на Студената война, когато решения се взимаха без участието или с минимално участие от страна на европейци", посочи Караджов.

По повод американската позиция за Казахстан Караджов каза, че в САЩ не се знае много за тази държава и тя е извън директния поглед на американците.

„От Казахстан има много малко достоверна информация, защото интернетът там е спрян. Има недоволство на хората от цената на бензина, но и от това  накъде отива тази държава”.

Ще решат ли проблемите избирателните реформи в САЩ при положение, че от привържениците на републиканците близо 80 процента смятат, че изборите са били нагласени и Тръмп е свален с лъжа от власт и единен ли е Западът- САЩ с поглед към Азия и енергийно уязвима Европа?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” може да видите тук.