Половината българи изобщо не отварят книга

Адриан Николов в Investbook, 25.04.2017

21:00 | 25 април 2017
Автор: Кирил Петков
Адриан Николов, икономист, Институт за пазарна икономика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Адриан Николов, икономист, Институт за пазарна икономика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България се нарежда на последните места в Европейския съюз по четене на книги и посещаване на културни събития. Страната ни е и с най-ниски разходи за култура на домакинство. Какво означават тези данни и какво е решението, коментира икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов в ефира на Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев.

"Около половината българи не отварят нито една книга и изоставаме много от останалите европейски държави, където около 20% от хората не четат". 

Основният фактор за четенето е образованието, каза Николов. "Хората, които имат средно  или висше образование, четат много повече от средното. Но изследването е много по-широкообхватно и обхваща хората с по-ниско образование, в малки населени места, където и достъпът до литература и четенето, като навик, не са толкова разпространени". 

"Данните показват, че колкото по-нагоре се движим в доходната сфера, толкова повече хората четат. В България тази разлика е особено голяма. Докато във Финландия или Люксембург и бедните и богатите четат относително поравно, то при нас ножицата е огромна".

Каква е посещаемостта на киносалоните и театралните постановки? Какво може да промени картината?

Вижте целия коментар: