В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

PIMK Rail планира да разшири капацитета на единствения интермодален терминал в България

Калина Кискинова, изпълнителен директор на PIMK Rail, “В развитие”, 30.07.2021

16:25 | 30 юли 2021
Обновен: 16:32 | 30 юли 2021
Автор: Георги Карамфилов

Има няколко фактора, които съвкупно водят до действия, свързани с развитието на интермодалността в България. Единият от тях е, че има дефицит на шофьори на камиони, които да извършват процедурата по транспорт. Вторият е, че интермодалният транспорт е доказал във времето, че е много по-евтин и може да бъде извършван с много по-малко работна ръка и да пести време. Освен това той е в услуга на обществото. Съществува и политическият фактор, че Европейският съюз възнамерява да ограничи транспорта с тирове до 150 км. След тези 150 км. ще трябва каргото от тези камиони да бъде прехвърлено на интермодален терминал и след това транспортирано с влакова композиция. Това заяви Калина Кискинова, изпълнителен директор на PIMK Rail, в ефира на “В развитие” с водещ Делян Петришки. 

Калина Кискинова сподели, че към момента на територията на България има само един интермодален терминал, който се използва от нейната компания. Интермодалният транспорт в България е нещо, което съществува още от 2012 г., като такъв проект е имало възможност да се реализира още през 2018 г. Ако повече фирми решат, че искат да преминат към интермодалния начин на транспортиране на стоки, само един терминал няма как да обслужва цялата страна. Тя добавя, че самото използване на терминала включва и определен тип инвестиции - в ремаркета. Те са специален вид, който се различава по своите характеристики от обикновените, които се използват при тировете. Кискинова добавя, че не всички фирми разполагат с такъв тип оборудване. А когато говорим за транспорт чрез контейнери, тук се намесва контейнерната линия. Дали контейнерите ще се качат на железопътна композиция или на камион, това решение е на контейнерната линия. 

“Ако започнат да използват интермодалния метод за транспорт, самите фирми ще усетят финансовите измерения. Ще разберат, че е много по-евтино и много по-сигурно да качат товарите си на железопътна композиция.” 

Фирмата на Калина Кискинова е подписала важен договор с Maersk за интермодален транспорт, като договорът е за срок от една година. В момента PIMK Rail разполага с три влака, като практиката е да праща по една композиция на седмица. От септември може да се премине на два влака седмично или дори три. От гледна точка на характеристиките Калина Кискинова посочва, че компанията има цялата налична апаратура, която е нужна, за да се натовари и разтовари влакова композиция. Практиката е такъв терминал да се използва 3 години. 

“За 1 час и 45 минути може да бъде разтоварен един интермодален влак, който е 600 метра дълъг или 32 товарни единици. Тези час и 45 минути са оперативното време, което не е фиксирано. Засега терминалът има две линии за разтоварване, но до септември може да има още две. Средно за ден могат да бъдат разтоварени 20 влака.” 

Тя акцентира, че цените на навлата са в пъти по-високи отколкото са били миналата година. По нейни думи много от клиентите, които търсят PIMK Rails за вътрешни превози на територията на България, когато получат цените на контейнерните линии, се отказват и чакат по-добри условия. 

Кискинова посочи, че нейната фирма работи от три години и половина с ремаркета на два терминала в Турция. Отделно от това, благодарение на друга голяма контейнерна линия - EMS PIMK Rail е започнала да превозва контейнери от Asyaport. Всичко това, посочва Калина Кискинова, показва колко големи амбиции има компанията.   

Кискинова посочва също, че развитието на интермодалния транспорт за вътрешни и външни превози става бавно. “Имайки предвид, че договорът с Maersk е отнел 3 години, за да се случи, няма как да очакваме всичко да се случи в рамките на дни.” Според нея, клиентите трябва да бъда убедени, че това е най-правилната схема за транспорт на техните товари и да бъдат предизвикани да пробват. Защото когато пробват, ще се убедят в качествата на интермодалността. Кискинова споделя в ефира на “В развитие”, че конкурентите на PIMK Rail трябва да знаят, че интермодалният терминал е много скъпоструваща техника, която изисква сериозна организация. Според нея, малко фирми биха дръзнали да направят подобна инвестиция, но ако все пак го направят, шансовете да се справят с нейното използване са големи.

Важно е в България да няма само един интермодален терминал, смята още тя. Този, който е в Пловдив, е удобен, защото се намира на централно за държавата място. Но не е удобно да се бутат празни железопътни композиции всеки път обратно до там. Още няколко терминала на ключови места в държавата биха улеснили процеса на работа, смята Кискинова. Едно от тях със сигурност трябва да е в София и още едно - в Северна България. Построяването на още интермодални терминали е изключително целесъобразно, защото освен всичко друго осигурява и много работни места.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеозаписи с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук