В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Единствено Telenor от българските компании изграждат 5G мрежата си изцяло с Huawei

Ясен Гуев, експерт телекомуникации, "В развитие", 29.06.2021

15:07 | 29 юни 2021
Обновен: 10:58 | 2 юли 2021
Автор: Севделина Илиева

Стои въпросът какви доставчици ще се използват за изграждането на 5G в България. А1 използва Nokia, Vivacom използват няколко, но основно Huawei, а Telenor изцяло Huawei. Това каза Ясен Гуев, експерт телекомуникации в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Преходът към 5G у нас ще постави на изпитание съществуващите компании.

„Vivacom има традиционната фиксирана мрежа, имаме и А1, която навлезе придобивайки много фиксирани доставчици – те имат възможност да свържат както потребители, така и 5G структурата си с кабели. От друга страна Telenor е в най-лошата ситуация, защото те нямат такава собствена мрежа. Следователно разходът за тях, за изграждане на такава мрежа е съществено по-голям“, обясни той.

Според експерта искането на публични средства от страна на компаниите не е лишено от смисъл. Това изискване е наложено от държавата и когато се налага изискване, това води до по-висок разход, а той от своя страна трябва да бъде компенсиран или трябва да се даде достатъчно време, за да може бизнеса да го предвиди в инвестиционната си програма.

Друг проблем у нас е монетизирането от 5G.

„При 4G беше различно, защото там имаше причина да накараш хората да си купят нови телефони, да увеличат обема интернет в пакетите си. Сега, честно казано, огромна част от тези големи услуги още не са дошли и дефакто огромна част от хората няма да имат нужда от 5G. Ще има определен тип услуги, които бавно но сигурно ще преминат, както преминаха от 3G на 4G и тн.“, разясни той.

У нас темата е тясно свързана и с туризма. Ако да речем дойдат туристи от развитите страни като Германия, скандинавските страни и Великобритания, те ще имат своите абонаментни планове, но ще ползват роуминг у нас и тук е хубаво да ги таксуваме на 5G, посочва още експертът.

По думите на Гуев, другият приход може да дойде от обновяването на телефоните на населението в България, което имайки предвид цените, ще стане много бавно.

Друга голяма новина от вчера е официалното обявяване от страна на китайската телекомоникационна компания, че въщност вече имат 400 хил. базови станции с 5G. За сравнение България има 3500. Това прави Китай лидери в тази класация, а втори се нареждат САЩ.

Още по темата вижте във видеото.

Всички гости на предаването “В развитие” можете да намерите тук.