В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Успешните стартъпи трябва да са готови за адаптация към пазара

Камен Банковски , инвестиционен мениджър, „Витоша Венчър Партнърс“. „В развитие“, 17.06.2021 г.

15:03 | 18 юни 2021
Обновен: 15:37 | 18 юни 2021
Автор: Даниел Николов

Размерът на пазара и  способностите на екипа са от водещо значение за избора дали една млада компания ще бъде финансирана. Това заяви Камен Банковски, инвестиционен мениджър във „Витоша Венчър Партнърс“, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Тази седмица „Витоша Венчър Партнърс“ обяви  инвестиции в размер на 5.32 млн. лева за тринадесет фирми, седем от които по акселераторската програма “Vitosha ACCELERATE” . 5.16 млн. лв. са публични средства, като ресурсът е предоставен от Фонда на фондовете по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 г. -2020 г. (ОПИК), съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). 

Сред финансираните компании са „Клауд Тек“, „Грид Метрикс“, „Трейс дъ Тейст“, „Омнио“ и други. 

Компаниите са избрани след множество срещи и анализ на пазари, каза Банковски, така че те да отговарят на мандата да са в ранен етап и да могат да се възползват от експертизата на  „Витоша Венчър Партнърс“ за своето развитие.

Разглеждаме възможностите на пазара и целевите потребители, които една компания гони, обясни Банковски.

“Трябва да има достатъчно размер на пазара, за да има пространство за развитие. Друг основен фактор е дали компанията има продукт или решение на конкретен проблем, който да добавя стойност на този пазар.“

След това се разглежда модела на монетизация на компанията за нейните продукти – и като стратегия, и като екип, който ще изпълнява стратегията.

Особено на ранен етап стратегиите на компаниите подлежат на множество промени и за нас е важно да видим, че екипите могат да се адаптират към променящите се условия, каза Банковски.

„Един основател трябва да е готов за промяна на своята визия за компанията“, защото не може предварително да се знае дали потребителите ще са готови да плащат достатъчно, за да може въпросната компания да е финансово рентабилна.   

Виждаме значителен прогрес в четирите компании, подкрепени в предишния рунд на финансиране, съобщи Банковски. Развиват се както екипите, така и географските региони, на които са стъпили.

Най-основната причина за провала на един стартъп е финансова, коментира Банковкси статистиката, че 90% от стартиращите компании в световен мащаб се провалят.

„Това може да е предизвикано от множество фактори – идентифицираният пазар не е достатъчно голям, продуктът не е добре насочен, грешна стратегия за достигане на потребителите, липса на сработване на екипа.“

Повече за Резултати от акселераторската програма “Vitosha ACCELERATE” и пазарът на частни инвестиции в България може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.