В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Животът на 45-ото Народно събрание е като една ученическа любов

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 10.05.2021

17:30 | 10 май 2021
Автор: Севделина Илиева

Бих си позволил да опиша живота на 45-тото Народно събрание, като една ученическа любов, защото беше много страстна, изпълнена със спорове и в същото време незряла и много краткотрайна.Това каза Бойчо Попов, главен редактор на investor.bg, в седмичния си коментар в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Парламентът най-вероятно ще бъде разпуснат на 11 май, още в утрешния ден, а следващите парламентарни избори ще са на 11 юли. Това стана ясно от изявлението на президента Румен Радев, след като в сряда БСП очаквано върна третия проучвателен мандат за съставяне на кабинет веднага след връчването му.

Едва ден след консултациите при президента и ден преди изслушването на кандидатите от държавния глава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов оттегли кандидатурата на партията му на Красимир Ципов за председател на ЦИК. 

На вторите консултации при президента Камелия Нейкова, бивш говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) и настоящ сътрудник към правната комисия в Народното събрание, беше номинирана за председател на комисията.

„След разгорещени дебати, продължили над два часа, Народното събрание не одобри предложението на БСП за осигуряване на достъп на българските граждани до руската ваксина "Спутник V" срещу COVID-19, преди да бъде одобрена за употреба от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и Европейската комисия.“

Гостът коментира и ситуацията около ревизията на кабинета "Борисов 3", свързана със собственика на фирма "Градус" Иван Ангелов.

“Депутатите решиха да не задълбават в темата, за да не компрометират възможността страната ни да изнася земеделски продукти.  Като цяло  отговорите на Иван Ангелов повдигнаха повече въпроси, отколкото успяха да опровергаят разказа на Илчовски. И докато основното впечатление, което остави, е за близки отношения с Бойко Борисов, държанието на депутатите от ГЕРБ ясно показа, че искат да го защитят.“

Европейската комисия актуализира своята индустриална стратегия. В нея тя предлага, наред с други неща, механизмът за коригиране на границите на CO2 да бъде въведен постепенно по сектори.

Разходите за труд в Германия са нараснали с 3% през миналата година, малко повече от средното за ЕС. През 2020 г. работодателите плащаха средно 36,70 евро за един отработен час. Средно в ЕС разходите за труд са се увеличили с 2,9% до 28 евро.

"Френското национално събрание прие нов закон за опазване на климата. Освен всичко друго, той предвижда забрана за вътрешни полети, ако до дестинацията може да се стигне с влак за по-малко от 2,5 часа. В допълнение се въвежда престъплението екоцид: сериозните вреди за околната среда вече могат да бъдат наказани с лишаване от свобода до десет години."

С изявление относно бъдещата политика за лихвените проценти американският министър на финансите Джанет Йелън временно причини спадове на курсовете на фондовите борси. Йелън каза, че може да се окаже, че „лихвените проценти ще трябва да се повишат малко, за да се гарантира, че икономиката ни няма да прегрее".

Целия коментар вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.