В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Централните банки залагат повече на злато и по-малко на нестабилния долар

Д-р Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика" в Първа инвестиционна банка, В развитие, 17.03.2021

14:43 | 17 март 2021
Обновен: 18:19 | 17 март 2021
Автор: Димитър Баларев

Сегашната спот цена на златото около 1734 долара за тройунция категорично превръща благородния метал в по-достъпен инвестиционен инструмент. Цената се намира в тренд на възстановяване, но пазарите, особено тези за монети, понастоящем са практически празни. Това заяви д-р Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика" в Първа инвестиционна банка, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Най-вече в Европа инвеститорите продължават да купуват сериозни количества монети, чрез което се изчерпва тяхната наличност в създадените продукти и номинали".

Д-р Валентина Григорова-Генчева уточни, че България определено се вписва в тази европейска тенденция и въпреки че сегашната ситуация не може да се сравнява с миналогодишната, интересът остава "постоянно" силен към кюлчетата и инвестиционните монени.

"Новата инфлационна вълна отново ще подкрепи ценовите нива и търсенето на благородния метал. Но всички тези процеси са пряко свързани с пандемията от Covid-19 - ние сме своеобразни заложници на вируса и напредъкът ни в борбата срещу него би довел до бързо възстановяване и излизане от омагьосания цикъл на дълга, задлъжнялостта и респективно инфлацията".

По думите на директора "Злато и нумизматика" в Първа инвестиционна банка вече се забелязва по-силен синхрон в движението на златото и среброто - корелация между двата метала, която не се случвала от години.

"Златото в дългосрочен аспект ще продължи да играе роля на стабилизатор на инвестиционните портфолиота и да балансира срещу акциите. Но при рязко и бързо възстановяване на американската икономика, това би довело до известна загуба на интерес към златото за сметка на този към акциите".

"Но при обратния сценарий, какъвто е в Европа с всичките трудности, пред които европейските държави са изправени, златото е важен инвестиционен инструмент, защото то балансира всички други инвестиции като тези за развитие на производства и бизнеси от различни сфери на икономиката", обясни д-р Валентина Григорова-Генчева. 

В разговора беше засегната и темата за Полската централна банка, чийто гуверньор Адам Глапински представи плановете на институцията да закупи още поне 100 тона злато в следващите няколко години.

"Полша съвсем не е изолиран случай, редица други централни банки предприеха подобни действия - придобиването на нови количества злато е задължително съпътствано с репатрирането на националното злато от други държави".

"Но най-ярките примери са Русия и Китай, които развиват политиката си на дедоларазация", посочва д-р Валентина Григорова-Генчева, допълвайки, че в техните национални валутни резерви доларите представляваха много сериозен процент, докато в началото на тази година Русия вече притежава 23% злато в националния си валутен резерв срещу 22-процентен доларов дял, който преди се равняваше на 40 на сто. 

"Притежанията на САЩ на инвестиционно злато се равняват на 79% от валутния резерв, Германия е със 76%, Италия - 71% и Франция - 66%. Така че определно държавите искат да диферсифицират и стабилиризат валутните си резерви, като заложат малко повече на златото и малко по-малко на твърде нестабилния щатски долар".

Д-р Валентина Григорова-Генчева прогнозира, че цената за тройунция до края на годината вероятно ще достигне диапазона между 2000 и 2300 долара.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук