В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Фед е зачеркнал отрицателните лихви от валидните опции

Карл Рикадона, главен икономист на Bloomberg Intelligence за САЩ, В развитие, 17.03.2016

17:57 | 17 март 2016
Автор: Investor.bg
Карл Рикадона. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Карл Рикадона. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вчерашното заявление на Фед показа, че паричните власти приемат потенциално силния ефект от затягането на финансовите условия по-рано през тази година. Това е повторение на сценария, който видяхме в края на лятото през 2015, когато китайците обезцениха валутата си. Фондовият пазар се олюля, финансовите условия се затегнаха, а това рефлектира върху икономиката.

"Видяхме подобно затягане на финансовите условия в първата част на годината", каза Карл Рикадона, главен икономист на Bloomberg Intelligence за САЩ, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Първоначално Фед сигнализира, че ще вдигне лихвените проценти четири пъти през годината. Паричните власти очакваха да получат сигнал, че всичко в икономиката е наред през първите няколко месеца на 2016, но не получиха такъв. Продажбите на дребно и потребителските разходи се представят по-зле спрямо началото на година. 

"Фед няма да пристъпи към затягане на паричната политика, докато не бъде достигнат икономически растеж от 2% или повече", каза още той.

Стремежът на Фед е осъществяването на постепенно затягане на паричната политика. Паричните власти искат да видят дали икономиката ще остане незасегната от сътресенията на международните пазари в началото на година. Като рискове Фед откроява перспективите пред развитието на международните пазари, особено тези в Европа и Китай.

Главният икономист на Bloomberg Intelligence за САЩ коментира още пазарните очаквания за вдигане на лихвите от Фед, темпа на ускоряване на инфлацията и устойчивостта на американската икономиката.

Фед оценява оставащите му инструменти за интервенции на пазара. Икономистът обясни, че паричните власти са все по-притеснени за оставащите възможности, ако трябва да добавят допълнителни стимули към икономиката.

Опитът от отрицателните лихви в Европа и Япония има доста смесени резултати. Според икономиста Фед е зачеркнал отрицателните лихви от валидните опции. 

Вижте целия разговор във видеото: