В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Експерт: Страните от еврозоната се нуждаят от план за алтернативна валута

Гордън Кер, независим банков експерт, В развитие, 17.05.2019

14:48 | 17 май 2019
Обновен: 14:58 | 17 май 2019
Гордън Кер, независим банков експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Гордън Кер, независим банков експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Еврото е най-зле създадената валута. В Италия има сериозни признаци за появяването на нова валута. Това каза Гордън Кер, независим банков експерт, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Всяка страна има нужда от алтернативен план за валутата си, защото в един момент ще видим повторното появяване на националните валути".

Някои от представителите на страните членки на еврозоната твърдят, че имат разработен план за въвеждането на алтернативна валута, коментира той. 

"Но не съм напълно убеден, че това е така. До момента всеки, който има подобни позиции, бива изтласкван от властта и не получава гласове на следващите избори".

В Гърция това се случи с Янис Варуфакис през 2015 г., отбеляза Кер.

"В момента е много интересна ситуацията в Италия, защото страната нарушава всички правила. През изминалия месец заявиха на Европейската комисия (ЕК), че ще увеличат дефицита си. Смятам, че ЕК няма какво да направи по въпроса".

Има три основни кандидата за президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), заяви той. Според него основният фаворит е гуверньорът на Финландската централна банка Ерки Ликанен.

Банковият съюз е по-малко вероятно да се случи в сравнение с фискалния съюз, смята Кер.

"Не мисля, че има единодушие по отношение на фискалния съюз. Това е доста спорен въпрос. Преобладаващото мнение е, че паричният съюз е успешен".

В момента Европейската централна банка, Европейската инвестиционна банка, националните централни банки и търговските банки продължават да променят счетоводните правила, така че всичко да изглежда наред, обясни гостът.

"Те разкрасяват ситуацията и я правят много по-добра, отколкото е в действителност".

Бих насърчил представителите на по-младото поколение да са положителни реалисти. Очевидно е, че кризата не е преодоляна, заяви Кер.

Вижте видео материала с целия разговор.