В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Сделката на Tesla би била най-голямата за последните 3 десетилетия

Константин Томов, автор на предаването „Колела“ по Bulgaria On Air, В развитие, 14.08.2018.

19:05 | 14 август 2018
Модел 3. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Модел 3. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Дали изявлението за евентуалното превръщане на Tesla в частна компания се дължи на ексцентричността на Мъск или инвеститорите му пречат, не е ясно още, но ако се намери един инвеститор с много дълбоки джобове, това би била най-крупната сделка за последните три десетилетия. Такъв коментар направи Константин Томов, автор на предаването „Колела“ по Bulgaria On Air, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Още през миналата година Мъск заяви подобно намерение, уточни продуцентът. Моделът на електропроизводителя е много различен от този на другите производители, каза още той. В бъдеще той може да се окаже и по-добър, но при всички случаи е много рисков. 

"Разликата между производството на Tesla и другите автопроизводители, е пълната автоматизация на процеса. Самият Мъск сподели, че това се е оказало грешка, поради изключителното му оскъпяване.  Компанията не ползва доставчици, предпочита всичко да си изработва сама.  Другият проблем на компанията е, че досега тя имаше едно запазено първенство - че направи електромобила секси. И този принос на Мъск не може да бъде отречен. Но на това поле още догодина ще извадят цели гами електромобили  в луксозния сегмент германските производители.  И монополът на Tesla ще приключи".

Това каза Томов и допълни, че европейските компании предпочитат да коментират плюсовете на електропроизводителя. 

"Дълго време Мъск беше технологичният ангел в индустрията, в представата на много хора той беше светла личност, прогресивна. Но от светеца на сектора той се превърна в прицел на подигравки в Туитър. И някои наблюдатели се чудят дали не е нарочно, да се спре ръста на акциите и да се стигне до сегашното намерение".

Бъдещето на Tesla не само като публична компания е мъгливо, някои банки са изчислили, че автомобилният производител ще се нуждае от поне 2 млрд. долара само до края на годината. Компании, губили по 2 милиарда долара, се смята в бранша, много рядко се връщат обратно на пазара. Това каза още гостът и допълни:

„Проблемите с производството започват да се изчистват постепенно, новият им продукт - дългоочакваният Модел 3 в качествено отношение изглежда по-убедителен от предишните.  Той е бизнес модел, който разчита изцяло на доверие“. 

Още по темата - гледайте видеото.