В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Резултатите от изборите във Великобритания показаха умората от промените

Мартин Белчев, ръководител на икономически проучвания за Европа във FrontierView, във “В развитие”, 05.07.2024 г.

15:30 | 5 юли 2024
Обновен: 16:20 | 6 юли 2024
Автор: Антония Косева

Вчерашните избори във Великобритания имаха изненадващо ниска избирателна активност. Според експерти факторите за това са много, но главините от тях са нясната посока ,по която страната ще тръгне след резултатите от вчерашния вот и появата на Reform UK. резултатите от изборите и последиците от тях коментира Мартин Белчев, ръководител на икономически проучвания за Европа във FrontierView, в предаването “В развитие”, с водеща Цветисиана Костова.

“Ще има много въпроси от консервативната партия каква ще е бъдещата посока на страната и каква позиция ще заеме тя.” Това мнение изрази Мартин Белчев.

Анализатори определят изборите от вчерашния ден за “драматични” въпреки очакваната победа на лейбъристите. Гражданите на Великобритания очакват те да заемат по-центристка позиция в собствената си политика. Киър Стармър играеше изключително безопасно в предизборната си кампания, оставяйки консерваторите сами да изгубят пред това да се опитва да активно да спечели вота.

Една от големите промени е, че много от консервативните депутати загубиха местата си, включително бивши министър-председатели. 

“Ако тези избори показаха нещо, е че центърът печели във Великобритания. Както заради самите избиратели, така и заради начина, по който избирателната им система работи.”

Въпреки че близката седмица имаше доста шум около съюза на консерваторите с Reform UK, това вероятно би означавало, че те ще загубят и следващите избори, смята ръководителят на икономически проучвания за Европа.

По отношение на нагласите на обществото след изборите един от най-актуалните въпроси остава Брекзит. 

“Вероятно голяма част от населението са разочаровани от начина, по който Брекзит беше изпълнен. Има и известа доза умора от постоянните промени на политиката на правителството. Пример за това е правителството на Лиз Тръс и катастрофалният й бюджет, което наложи на Риши Сунак да обърне политиката из основи. Изглежда, че консерваторите нямат конкретни идеи. Целият избирателен процес показва огромна доза разочарование.”

Едно от основните предизвикателства остава отношенията между Великобритания и Европейския Съюз. 

“Британското правителство постоянно забавяше стоки и мита. Резултатът е ясен. Видяхме сравнително по-висока инфлация и оплаквания от много фирми. Виждат се основните проблеми от новата регулация. В резултат британската индустрия изпитва огромни проблеми да е конкурент в международните пазари. В крайна сметка резултатът от Брекзит е доста разочароващ.”

Едно от основните обещания на лейбъристите е Великобритания да не влезе в ЕС, но с готовност да предоговорят поне част от сделките. Това обаче би отнело много време спрямо вътрешните проблеми, с които Великобритания трябва да се справя. 

“Искат сваляне на регулациите, но това не е достатъчно да даде растеж на британската икономика.”

Според експерта няма основна промяна в начина, по който международните пазари виждат британския. Предвид въпросите за бюджетното планиране до края на тази година и фискалната дупка в публичните финанси би се появила голяма паника във финансовите пазари. Стармър от своя страна не обещава големи числа, масивни нови инвестиции и увеличаване на социални помощи, за разлика от консерваторите, които обещаваха по-внушителни фискални промени. 

Като основна икономическа грешка на консерваторите беше посочена идеята на Лис Тръс, че публичните финанси могат да издържат. Друг основен проблем е големият дефицит. 

“Част от причината да виждаме нисък растеж е именно, че няма големи инвестиции и няма особен апетит за частни такива. Доста държави от ЕС изглеждат по-добри да привлекат тези инвестиции. Великобритания изостава и ще отнеме време икономиката на държавата да се стабилизира”, каза в заключение Белчев.

Какви ще са първите реформи в държавата след изборния вот вчера? Как новото правителство на Великобритания ще повлияе на Европа? 

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.