В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

САЩ стават заложник на своя дълг

Андрея Стоянович, финансов репортер Finbold, във "В развитие" 25.06.2024 г.

15:00 | 25 юни 2024
Обновен: 09:56 | 28 юни 2024
Автор: Георги Месробович

Проучване на Finbold твърди, че американският дълг е нараснал с 26,3 трилиона долара за последните 15 години. Докладът проучва как политиката на теглене на заеми в САЩ се е променяла през годините, започвайки от реформите на Роналд Рейгън. Изследването цели да разобличава вкоренена неефикасност в системата, говорейки за раздути правителствени разходи във всички сфери, това каза Андрея Стоянович, финансов репортер Finbold, в интервю за предаването "В развитие".

Гостът каза, че САЩ са голяма страна с огромна икономика, но от друга страна се вижда неефективност в разходите, както и грешки в управлението. В проучването се твърди, че 2024 г. ще бъде втората най-лоша година за националния дълг на САЩ, изключвайки кризисните години. Ако бъдат следвани сегашните трендове на Централните банки, то може да говорим за истинска криза, която ще изисква големи ограничения.

„Възможно е да има т.нар. разминаване между предполагаемата стойност и реалната стойност в системата. Това ще е огромен удар. От друга страна – това е малко противоречиво - през последните няколко години има признаци, които показват, че Фед и американското Министерство на финансите поне отчасти са приели постулатите на модерната теория на парите. В този случай обаче това не означава нищо - просто дългът ще продължи да расте.“

Гостът допълни, че е малко вероятно да се стигне до фалит, но проблемите най-вероятно ще доведат политически хаос със себе си, който ще изиграе съществена роля в предстоящите президентски избори. Той допълни, че американският дълг е по-различен от този на много от развиващите се икономики, тъй като огромна част от него се дължи на гражданите на САЩ.

Ако разглеждаме историята на предходния мандат на Доналд Тръмп, то прогнозите сочат, че ако републиканецът се завърне в Белия дом може да видим увеличение на задлъжнялостта. Според изследване Законът за намаляване на данъците и работните места, приет през 2017 г., по време на мандата на Тръмп, е довел до голямо нарастване в задълженията.

„Президентският мандат на Тръмп ако приемем, че действието на Закона за намаляване на данъците и за работните места на САЩ бъде удължено или дори данъчните облекчения да станат по-големи, вероятно ще доведе до взимане на още заеми и увеличаване на държавния дълг.“

Стоянович смята, че виждаме промяна в парадигмата, като преди финансовите пазари са били свързани с общото състояние на американските граждани и икономика. Докато сега се вижда, че концентрацията на богатството от финансовите пазари се държи от малък процент хора. Гостът обясни, че именно тази малка група изключително богати хора са много добри в това да плащат по-малко данъци.

„Дългът се повишава, не защото не се плащат данъци – точно обратното. Населението плаща данъци, но след това заема пари на американското правителство, под формата на бонове, облигации и т.н., защото американското правителство се нуждае от парите.“

Един от въпросите, които проучването задава е дали САЩ са се превърнали в заложник на своя дълг. Гостът вярва, че северноамериканската страна вече е заложник, но по-важното е как да излезе от тази ситуация.

„Това изисква невероятен ръст на продуктивността, изключителни ограничения, които ще имат такива последствия за обществото, че ще ги превърнат в не толкова постижимо решение. Или ще изисква нов подход, който да използва американското правителство.“

Поставя се и въпрос дали има нужда от преразглеждане на дълга, тъй като от една страна той дава влияние на САЩ. Тъй като много международни играчи притежават част от него и така те имат интерес от добре представяща се американска икономика. Гостът даде пример със страни като Саудитска Арабия и Китай, които ще изгубят много, ако нещо се случи на икономиката на САЩ. Големият въпрос остава как данните около задълженията ще бъдат използвани в предизборната кампания.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.