В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Бекяров, iBanFirst: Рискът пред еврото е Фед да забави намалението на лихвите

Веселин Бекяров, главен валутен дилър в iBanFirst, "В развитие", 11.06.2024 г.

17:00 | 11 юни 2024
Обновен: 11:16 | 13 юни 2024
Автор: Даниел Николов

Намалението на лихвите от Европейската централна банка беше широко комуникирано от банката и очаквано от пазарите, като изненадата бяха данните за леко по-високата инфлация в еврозоната. Ако ЕЦБ не беше толкова настоятелно говорила за намаляване на лихвите, може би нямаше да се реши да предприеме тази стъпка на фона на повишените цени, като Кристин Лагард не даде никакви насоки за бъдещите стъпки, освен че ще се следи инфлацията. Това коментира Веселин Бекяров, главен валутен дилър в iBanFirst, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Оттук нататък е много важно как ще бъдат публикувани новите данни за инфлацията и пазара на труда в следващите няколко месеца - най-вероятно няма да видим ново намаление на лихвите през юли. От тази гледна точка е много възможно това намаление да не е начало на цикъл - може да се окаже еднократно, да последва пауза от няколко месеца, преди централната банка да пристъпи към нови действия."

Не е релевантно да се отправят обвинения към централните банки, че не гледат данните, а се опитват да угодят на пазарите, тъй като "едно решение, което не е очаквано от пазара, би предизвикало много повече волатилност на пазара и би поставило под въпрос бъдещите действия на банката", добави Бекяров.

ЕЦБ ще опита да достигне неутрална лихва през следващата година, която не задушава икономиката, докато притиска инфлацията. Този процент в САЩ е около 2.6% сега, а в Европа обикновено е малко по-нисък, каза Бекяров.

Ръстът на крайнодесните на евроизборите през уикенда създаде друго главоболие за централните банки, като оскъпи дълга на държавите, особено на Франция и Германия. А сега пазарите ще очакват и предсрочните избори в края на месеца, обявени от Еманюел Макрон.

"От гледна точка на валутите и двойката евро/долар, очаквам еврото да задържи в един по-широк рейндж до 30 юни, като рискът е надолу... Определено рискът е в сряда Федералният резерв да забави очакванията за първо намаление на лихвите и като цикъл на намаления също да ги отложи назад."

В момента се говори за между две и едно понижения на лихвите в САШ, започвайки от септември, но ако има силен пазар на труд и по-устойчива инфлация, остава много по-голяма вероятност от само едно намаление към края на годината, каза Бекяров.

Ще има нов внос на инфлация в Европа и какви са възможностите на валутна война може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.