В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Виждаме представление от страна на Милей, с което иска да се позиционира като лидер

Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, във "В развитие" 24.05.2024 г.

14:51 | 24 май 2024
Автор: Георги Месробович

На световната геополитическа сцена се разрази нов дипломатически скандал след изказванията на аржентинския президент Хавиер Милей по адрес на испанския премиер Педро Санчез. В отговор Испания отзова посланика си в Буенос Айрес. Милей обиди Испания и още с пристигането си, тъй като по протокол трябва се срещне с краля и премиера, но той отказа. Тези провокации не са първият случаи на крайни изказвания от страна на аржентинския президент. Този тип скандали и медийно внимание влияят положително на Милей, като той се опитва да се утвърди като познат сред хората световен лидер, това коментира Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова. 

Производството и износа на захар е изключително важно за Куба през годините, като от суровината се произвежда и известният кубински ром. След края на студената война и разпадането на СССР липсва пазар на износителите в Куба. От пика на производството, който е бил около 7 милиона метрични тона пада до 1,3 милиона тона преди пандемията, а сега Куба произвежда около 350 хиляди тона годишно, каза Цицелков.

Гостът обясни, че има разновидни причини за този спад, но най-съществената може би е лошото управление в страната. След либерализирането на пазара на бензин в Куба, горивото се оскъпи много и производителите трудно си позволяват да използват машините, които са им нужни за отглеждането и събирането на захарната тръстика.

В момента Куба не е готова да се справи с дупката, който този сектор оставя, страната се бе насочила към инвестиции в туризъм, но той не може да поддържа икономиката сам. Гостът обясни, че Куба разполага с едно от най-образованото население в Латинска Америка, а на тези хора им е нужна индустрия с добавена стойност. Страната страда и от вътрешнополитически проблеми, заради управляващият режим.

В страната наскоро бяха осъдени протестиращи, което бе сериозно осъдено от ООН. Куба страда и от липса на някои изключително важни стоки. В близко бъдеще не изглежда да има изход от тази ситуация. Вижда се, че страната и населението се обръщат идеологически към Русия. Гостът каза, че каквато и да е следващата стъпка за Куба, то правителството не трябва да участва в нея.

На световната геополитическа сцена се разрази нов дипломатически скандал след изказванията на аржентинския президент Хавиер Милей по адрес на испанския премиер Педро Санчез. Това се случи на форум на крайно десни европейски партии, проведен в Мадрид. На него Милей направи коментар за Санчез и съпругата му, за която има обвинения в корупция, атакувайки ги на база идеологическите им убеждения.

В отговор Испания отзова посланика си в Буенос Айрес. Милей обиди Испания и още с пристигането си, тъй като по протокол трябва се срещне с краля и премиера, но той отказа. Напрежението обаче може да се проследи по-назад, като министъра на транспорта в Испания е намекнал, че Милей е използвал забранени субстанции по време на кампанията си.

Сега Милей и министрите от кабинета му твърдят, че това е спречкване на личностно ниво, въпреки силната реакция на Испания. Гостът обясни, че този тип скандали и медийно внимание влияят положително на Милей, като той се опитва да се утвърди като познат сред хората световен лидер. Тези провокации не са първият случаи на крайни изказвания от страна на аржентинския президент.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.