Какво свърши Хавиер Милей за 100 дни, част 1

Джон Микелуейт, главен редактор на Bloomberg

15:30 | 8 април 2024
Обновен: 16:12 | 8 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Това е една от важните фигури на международната сцена. Ще споделите ли какво става на място след първите 100 дни на Милей?

Това е един от най-удивителните икономически експерименти в историята. Всеки го вижда. Идвам в Аржентина от 80-те години, от времето на Карлос Менем, който навремето също имаше същата проницателност и се опита да намали инфлацията, но се озова с бунтове и гражданско неподчинение.

Сега този човек, Милей е фундаменталист на свободния пазар. Кучетата му се казват като икономическите му идоли, например Милтън Фридман.

Бил е професор по икономика, както сте чули и дълбоко мрази централните банки да печатат пари.

Затова все още дългосрочната му цел е доларизацията на икономиката. Да затвори централната банка и да замени песото с долари.

Истината е това, което става междувременно. Той е леко неясен в отговорите си, така бих могъл да го кажа.

Зад това се крие необходимостта да направи малък компромис по 2 причини. Първо, няма голяма подкрепа в Конгреса.. Самият той няма много хора от партията си там. И второ, болката, има граница на болката, която аржентинците могат да изтърпят.

Тук инфлацията расте с 13% на месец. Все още е невероятно висока. Спестяванията на хората, парите им, редовно изчезват.

Какво забелязахте като разлика между кампанията на Милей и големите му планове тогава и какво успя да направи досега за няколко месеца?

Той се поуспокои. По време на кампанията нарече Китай „убиец“. Когато го попитах в интервюто за Китай, той леко отстъпи и каза, че трябва да се разбират с хората.

Мисля, че нарече Лула и папата комунисти. Нарича хората, които са начело на Конгреса „кастата“. Държи се малко като Тръмп, „против утвърдените неща“.

Но всъщност трябва да сключи някаква сделка с Конгреса.

Започва огромни реформи, които Конгресът не одобри. Сега се опитва да ги реализира през губернаторите.

До момента аржентинската държава използва 37% от своя БВП. Сегашните реформи, които иска губернаторите да изпълнят, трябва да намалят този дял до 22%. Това е някакъв тачъризъм на стероиди. Много по-мащабен и драматичен. Единственото, което го спасява е фактът, че аржентинците са живели 100г с фалшиви обещания. Това беше четвъртата най-богата страна на света преди век. Но плавно потъна.

Той обещава честност и истина. Но това е много трудно, ако пенсията ти току-що е била намалена с една трета за година.

Той се опитва да направи много трудни реформи.