В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Южна Корея подава ръка на Африка

Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, „В развитие“, 15.05.2024

16:00 | 15 май 2024
Обновен: 17:02 | 15 май 2024
Автор: Павел Велев

Проектът K-Rice е символ на възхода на Южна Корея – израстването на страната след войната, преодоляването на бедността и глада. Програмата, започнала преди 2 г., предполага селекция на ориз в Корея при определени климатични условия и почви, които осигуряват много високи добиви – без намесата на химическата индустрия. В основата на програмата е призивът - „Ние излязохме от глада и бедността, сега е наш ред да подадем ръка“, заяви Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, в предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

K-Rice трябва да има реализация в целия Сахел, което е от сериозно значение за преодоляването на глада и недохранването, елиминирането на бедността в Африка.

„Тази инициатива е крайъгълен камък в голямата среща на високо равнище, първа по рода си, която ще се проведе на 4 – 5 юни в Сеул“

Проектът идва след продължително сътрудничество на експертно ниво с Африка – корейско-африканският форум от 2006 г. Интересът към срещата е голям и ще участват повечето африкански страни.

„Това е многостепенно, дългосрочно, задълбочено сътрудничество с конкретна цел – икономически интерес за корейската икономика в помощ на Африка“.

Относно панафриканското движение Africans Rising, което призовава африканските правителства да работят за безвизов режим, единна валута и единен паспорт с цел подобряване на регионалната интеграция, Дечева коментира, че е малко вероятно да даде резултат.

"Ако си представим различните континенти, на мен ми се струва, че който и да било друг континент много по-лесно би се обединил - Латинска Америка, поради общността на бившето колониално управление, всички останали страни поради някакви общности".

Бившите френски колонии имат споразумения за лесно придвижване с Франция, бившите британски – с Великобритания, която вече не е в ЕС. Това намалява възможността за сътрудничество и развитие. В Африка е много по-лесна обработката на европейски паспорти, отколкото африкански такива.

„Учени и изследователи казват, че единственият шанс за Африка е да спре тази еднопосочна връзка между бившите колонии и мeтрополиите и да се разшири възможността за трансгранично сътрудничество“

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.