В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Китай ще предостави нови екологични стимули на бизнесите и домакинствата

Репортаж, "В развитие" 23.04.2024 г.

19:12 | 23 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Правителството на Китай ще даде нова подкрепа за индустрията с електромобили в страната. Управляващите в страната обявиха своя нов план за стимули, които да мотивират домакинствата и бизнесите да възприемат по-чисти технологии. Това вероятно ще е сред основните програми за тази година, въпреки че все още не е ясно какви средства ще бъдат отделени.

Преди четири месеца беше обявена програма за подкрепа на домакинствата за обновяване на старите им превозни средства. Все още обаче няма ясни подробности. Преди няколко седмици бяха дадени някои насоки.

Важно е да се зададе нова динамика на растежа, който към момента изглежда, че ще падне малко под зададените очаквания от 5% в Китай. Планира се стимулиране на покупките на домакинствата, за да се балансира стремежът към износ. Това може и да успокои световната загриженост за свръхкапацитета на китайските фабрики.

Ето и някои подробности. Мащабната програма трябва да обнови промишленото и домакинско оборудване. Извадени от експлоатация ще бъдат по-стари машини, които консумират повече енергия, като по този начин ще се повишат потребителските разходи и бизнес инвестиции. В плана влиза оборудването на тежките индустрии до инсталиране на нови асансьори в жилищни сгради. Потребителите ще бъдат стимулирани да си закупуват нови перални машини, консумиращи по-малко вода.

Инвестициите за надграждане на оборудването в основни индустрии в Китай през миналата година са били 680 млрд. долара. До 2027 г. инвестициите трябва да бъдат повишени с 25%.

В Китай все още не са обявили какви средства смятат да отделят. В момента излиза, че за домакинствата, основно внимание ще бъде отделено на подмяната на автомобилите. Субсидии ще бъдат предлагани на потребителите, които си закупуват нови електромобили или екологично съобразени превозни средства.

Вероятно регионалните правителства, или поне тези, които нямат дългови проблеми, ще поемат основните разходи по подобряването на наличността от оборудване. Това трябва да обнови домакинското и промишелно оборудване в страната.

За промишлеността ще има субсидии и държавно финансиране за ново оборудване. Планират се данъчни облекчения за по-чисти производства и заеми с отстъпка, които да помогнат на фирмите да се модернизират. Новите екологични стандарти ще принудят компаниите да се откажат от старото оборудване.

Голяма част от разходите може да попаднат във вече съществуващо бюджетни програми. Това вероятно присъства и в идеите за допълнителен растеж. На правителството ще бъдат предоставени повече канали за пълно изразходване на вече съществуващи средства.

Икономисти от Citigroup смятат, че планът може да доведе до повишение на продажбите на дребно с около 0.5 процента. Миналия месец икономисти от Goldman Sacks изчислиха, че БВП на страната ще отчете растеж от 0.6 процента през тази година.

Две трети от този ръст идват от допълнителни разходи за домакинства и най-вече програми за електромобили.

Експерти обясняват, че програмата предполага средносрочна подкрепа за растежа на вътрешно търсене, за да се компенсира ситуацията в пазара на недвижими имоти.

Китайското управление призова фокусът да се съсредоточи върху напредналите индустрии, а големият успех на производството на електромобили показва това. Европа и САЩ обаче твърдят, че Китай наводнява световните пазари с евтини продукти и не действа за стимулиране на вътрешното търсене. Новият план вероятно до някъде ще отговори на тези критики.

Производителите на автомобили са изправени пред евентуални действия от ЕС и новите програми ще им помогнат да компенсират свиването на износа с вътрешно търсене. Предстои да се разбере, дали тази програма може да компенсира прекомерното разчитане на инвестиции с потреблението за подобряване на икономическия растеж.

Ръководителят на германското правителство Олаф Шолц беше в Китай през миналата седмица. Той обяви, че външните компании са ограничавани на китайските пазари. Представители на китайската държава обявиха, че външни и местни компании ще бъдат третирани еднакво спрямо програмата.

Изисквайки по-високи стандарти за рециклируемост на продукти като литиеви батерии, ще помогне на китайския бизнес да се разшири на нови пазари, особено на такива с високи екологични стандарти. Само към миналата година Китай е разполагал с 336 млн. автомобила и повече от 3 млрд. хладилници, перални и климатици, като дори рециклирането на малка част от тях ще е предизвикателство.