В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Земетресението в Тайван подсили опасенията за ускоряване на инфлацията

Дженифър Забасаджа, Bloomberg News Йоханесбург, 03.04.2024 г.

15:14 | 3 април 2024
Обновен: 17:09 | 3 април 2024
Автор: Антоанет Василева

Глобалните акции отстъпиха в сряда, след като пазарите бяха обхванати от усещането, че лихвите ще останат по-високи лихви за по-дълго време. Европейският Stoxx 600 и FTSE 100 са с лек спад. Това коментира Дженифър Забасаджа от Bloomberg Йоханесбург, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Американските фючърси също записват известен спад, както и тези върху S&P 500, които губят 0.2%, докато тези върху NASDAQ 100 са с почти 0,3% понижение. Ценните книжа на развиващите се пазари също усещат натиск. MSCI Emerging Market губи над 0.6%.

Същевременно най-силното земетресение от 25 години насам в Тайван засили тревогите за инфлацията. Цената на акциите на най-големия производител на чипове TSMC се понижи след като работниците бяха евакуирани от заводите. В тази връзка азиатските пазари отчетоха загуби.

По-високите цени на суровините също подкрепят инфлационните очаквания и във вторник Брент остава над 89 долара за барел и бележи връх от октомври. В САЩ силните икономически данни продължават да хвърлят сянка на съмнение за момента, в който Фед ще намали лихвите. Това продължава въпреки коментарите на двама представители на Фед във вторник, които потвърдиха трите намаления на лихвите тази година.

Сега вниманието се насочва към председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, който ще говори по-късно днес.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.