В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Документооборотът е финансовата дейност, която най-много затруднява бизнеса у нас

Мартин Матеев, основател и изпълнителен директор на Nula.bg, „В развитие“ , 18.01.2024 г.

13:30 | 19 януари 2024
Обновен: 09:46 | 23 януари 2024
Автор: Антоанет Василева

За измерването и оценяването на дигиталната конкурентоспособност от Института за развитие на мениджмънта се проследява ситуацията в една държава, като се има предвид както частния, така и публичния сектор. България продължава да бъде на дъното на повечето класации за дигитализация на обществото. Въпреки че имаме самочувствие за страна с много талантливи IT експерти, този потенциал не успява да се реализира на национално ниво. Една от основните причини за това е, че талантливите IT специалисти у нас изнасят технологичния продукт извън страната и в голямата си част са заети от международни компании. Това коментира Мартин Матеев, основател и изпълнителен директор на Nula.bg в предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

Според Матеев друга водеща причина е ниското ниво на компетентност и дигитализация в публичния сектор и държавната администрация. Всички индекси и класации показват, че българите са с най-слаби дигитални умения, което се пренася в частния и публичния сектор. Частната инициатива и предприемачите са в най-добра позиция да придвижват внедряване на дигитализация в частните предприятия, а и модернизиране на държавната ни администрация.

„В България се забелязва културна инерция на по-консервативен народ, което прави възприемането на иновации по-бавно и трудно. Същевременно България е на едно от първите места по скорост на интернет връзка, младежта е много активна в социалните мрежи, но това не се реализира под формата на внедряване на иновации и подобряване на конкурентоспособността.“

По отношение на психологическия елемент при възприемане на нови технологии Матеев посочи, че в България се наблюдава, че повечето хора предпочитат да не напускат своята зона на комфорт, а всяка иновация изисква промяна на навиците и по-различен подход.

Дигиталните умения на обществото и бизнеса дават възможност с по-малко усилия да се постигнат по-добри резултати. В този смисъл използването на по-модерни и иновативни технологии е пряко свързано с повишаване на продуктивността, тъй като това означава прекарване на по-малко работа в рутинни процеси, а отделяне на повече време за аналитични задачи, подчерта Матеев.

Компанията Nula.bg стартира като предоставя първата онлайн електронна услуга в България насочена към счетоводители и счетоводни кантори. След това компанията разработва липсващото електронно управление за бизнеса – централизирана платформа, която е интегрирана с всички банки в България и държавната администрация.

„Всички предприятия у нас използват различни инструменти за различни цели – от 5 до 7 софтуерни компонента на ежедневна база. Нашата идея беше да обединим всички сегменти под формата на лесна за използване онлайн финансова услуга, която да е достъпна от всяко място.“

Най-голямото предимство на платформата е, че позволява споделена работа в екип, тъй като това с традиционните базирани софтуери не е възможно. В България и към днешна дата повечето счетоводни софтуери са от ерата на 90-те, посочи Матеев.

Според Матеев финансовата дейност, с която най-много се затруднява българският бизнес, е документооборотът. Много от иновативните процеси, които се случват в развитите икономики, са възможни и в България, но липсват добрите примери, които успяват да внедрят тези иновации и технологични промени на пазара и публичната администрация.

Що се отнася до стартиращите предприятия два са основните ключови фактора - достъп до инвеститори, а вторият е образованието и добре подготвени кадри. По отношение на инвестиции и капитал възможностите в България се подобряват и можем да се похвалим с все по-узряла предприемаческа среда. Там, където все още се нуждаем от подобрение, е академията, смята Матеев.

Миналата година беше изключително тежка за стартиращите компании. Отбеляза се много сериозен спад на инвестициите в стартиращи и напреднали компании, а финтех секторът беше силно засегнат, тъй като лесно се получават балони – изготвят се оценки на компании, които не отговарят реално на генерирани приходи. Очакванията за тази година са по-положителни, но тези фактори силно се влияят от макроикономическата обстановка, изтъкна още Матеев.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.