В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Нова Зеландия ограничава електронните цигари, защото вредят на здравето

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, “В развитие“, 06.06.2023 година

14:55 | 6 юни 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Министърът на здравеопазването на Нова Зеландия Айша Верал, каза, че ще ограничи използването на електронни цигари за еднократна употреба, наричани и вейпове и ще затегне регулациите за търговците, за да намали вредата за младите хора. Това коментира Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

За да бъдат използвани, електронните цигари ще се нуждаят от специален механизъм за безопасност на децата, а правителството няма да разреши на търговците да продават устройствата поне на 300 метра от училищата. Тези действия следват примера на Австралия , която през май обяви, че ще ограничи продажбата и употребата на електронни цигари и ще забрани електронните цигари за еднократна употреба. И двете страни въведоха вейпинга като средство за намаляване на тютюнопушенето, но по-късно са идентифицирали риска, който представляват за по-младите хора.

По-рано тази година в Нова Зеландия влезе в сила законодателство за повишаване на законната възраст за пушене с една година, което ефективно забранява продажбата на тютюн на хора, родени след 2008 г.

Още за разрушената стена на язовир Нова Каховка в Украйна, повишението на основния лихвен процент в Австралия и стачните действия срещу пенсионната реформа във Франция вижте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ можете да откриете тук.