В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Еврото се засили до най-високото си ниво спрямо долара от април 2022 г.

Пазарен коментар на Силвия Климаки, Bloomberg Лондон, "В развитие", 23.01.2023 г.

16:45 | 23 януари 2023
Обновен: 16:58 | 23 януари 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Доларът отслабна спрямо еврото и повечето други валути, след като редица служители на Федералния резерв изложиха аргументи за забавяне на кампанията за затягане на лихвените проценти на централната банка на САЩ, контрастирайки с ястребовия тон в Европа. Това каза Силвия Климаки, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" с водещ Петко Трухчев.

Европейският бенчмарк Stoxx 600 се повиши след по-силна сесия в Азия, където приглушена заради празниците сесия отбеляза ръст на японския индекс Topix с около 1%. Германският DAX и френският CAC спаднаха с около 0.1%.

Фючърсите на щатския капиталов индекс S&P500 обърнаха по-ранните спадове до незначително положителна търговия. Фючърсите на технологичния Nasdaq 100 се понижиха с 0.1%. Доходността на 10-годишните държавни облигации се понижи.

Залозите за намаляване на лихвените проценти и очакванията за рецесия натежаха на долара, който загуби 0,2% спрямо други основни валути за третия си ден на загуби. Междувременно еврото се засили до най-високото си ниво от април 2022 г. Клаас Нот от Европейската централна банка се изказа в полза на продължаване на повишаването на лихвените проценти с половин пункт на следващите две срещи, повтаряйки ястребовите коментари, направени миналата седмица от негови колеги от ЕЦБ. Това помогна на еврото да спечели почти 2% тази година спрямо долара след загуба от близо 6% миналата година. Йената също спечели 0,5% днес.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.