В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Забавянето на трудовия пазар в САЩ ще накара Фед рязко да промени политиката за лихвите

Здравко Пиринлиев, инвестиционен анализатор в BenchMark Finance, „В развитие”, 16.12.2022

18:00 | 16 декември 2022
Обновен: 09:20 | 20 декември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Фактът, че инфлацията лека-полека започва да се забавя, накара водещите централни банки да бъдат по-премерени с решенията за лихвените проценти на заседанията си тази седмица. Фед, ЕЦБ и Английската централна банка забавиха хода на увеличение на лихвите заради забавяне на инфлацията, което най-силно е изразено в американската икономика, коментира Здравко Пиринлиев, инвестиционен анализатор в BenchMark Finance, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

„Това, което се случва в САЩ, се случва след някакъв период от време и в еврозоната”, отбеляза събеседникът.

Инфлацията в еврозоната е продиктувана най-вече от енергийната криза, а в момента виждаме стабилизация при цените на петрола и на природния газ.

На заседанието си тази седмица Фед беше по-песимистичен от гледна точка на това, което даде като прогноза за американската икономика за следващата година по отношение на икономическата активност и това, което може да се случи с трудовия пазар.

„Очаква се да има по-сериозно нарушение в трудовия пазар и сериозно забавяне на икономическия растеж”, посочи Пиринлиев.

Реално ние вече виждаме забавяне на икономическата активност в САЩ, но докато Федералният резерв не излезе да каже „ние сме в рецесия”, не знаем дали това е така. Другата страна на монетата е трудовият пазар, който в момента в Америка е много силен.

По думите на събеседника е много вероятно още първото тримесечие да видим забавяне там, а това би катализирало обръщане на политиката, която провежда Федералният резерв и е възможна доста рязка промяна в тона и всичко това, което прави Фед от гледна точка на монетарната политика.

Това, което дойде като изненада за пазарите от заседанието на Английската централна банка бе, че очакванията бяха повечето членове да подкрепят вдигането на лихвата, а се оказа, че това не се случва.

Европейската централна банка даде по-ясна конкретика от гледна точка свиването на баланса, което се очаква да стартира през месец март 2023 година. Това подкрепи еврото във възходяща посока.

Фондовите пазари приеха увеличението на лихвените проценти тази седмица малко по-негативно, но това е в рамките на нормалното, като имаме предвид волатилността, която виждаме от началото на годината.

Според Пиринлиев доларът е достигнал своя връх и ще наблюдаваме по-сериозен спад при тази валута. Що се отнася до британския паунд, там е по-вероятно поскъпването да продължи.

„В момента се намираме в такъв момент от пазарния цикъл, в който е много възможно трендовете, които виждаме за последните две години, да започнат да се обръщат, специално за валутния пазар”, каза събеседникът.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.