В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ядрената енергия и газът не трябва да се разглеждат в пакет в таксономията на ЕС

Георги Стефанов, началник кабинет на зам. министър-председателя по климатичните политики в оставка Борислав Сандов, във "В развитие", 07.07.2022

16:30 | 7 юли 2022
Обновен: 20:04 | 7 юли 2022
Автор: Галина Маринова

Сектор енергетика и енергийните пазари са бавнопроменящи се системи. Те изискват дългосрочно планиране и предсказуемост. От друга страна възобновяемите източници, новите решения, декарбонизацията дебалансират този стационарен баланс - една голяма атомна станция или един голям ТЕЦ на въглища. Това само по себе си създава големи полемики. Но революцията в сектора вече се случва през последните 10 години и ние не можем да не сме част от нея. Тя е по-скоро технологична еволюция и означава да променим парадигмата, да променим пазара и енергийната мрежа. Да актуализираме преносните мрежи на горива и да ги подготвим за предстоящите десетилетия пред нас. Това каза Георги Стефанов, началник кабинет на зам. министър-председателя по климатичните политики в оставка Борислав Сандов и дългогодишен главен експерт по климата във WWF България, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

Гостът коментира темата, че вчера Европейският парламент не възрази срещу делегирания акт за таксономията на Комисията за включване на определени дейности, свързани с ядрена енергия и природен газ, при определени условия, в списъка на екологично устойчивите икономически дейности, обхванати от т.нар. таксономия на ЕС.

Според Стефанов решението не е изненадващо и следва един продължителен дебат по темата. Но той подчерта, че това не е финално решение, а част от преговорния проект, като от вчера се говори и за обжалване. 

Събеседникът каза, че вече са ясни и приоритетите на ротационното Чешко председателство на Съвета на ЕС, което вече започна и ключов елемент от тях е т.нар. "Помирителен комитет", който ще работи в посока разделяне на двата типа източници на енергия - газа и ядрената енергия. Причината за това от една страна е същността на ядрената енергия като такава, а от друга страна фактът, че войната е довела до преразглеждане на бъдещето на изкопаемия газ, не само от екологична, но и от политико-икономическа гледна точка.  

"Най-разумното решение е газът и ядрената енергия да се разделят в две отделни направления, защото, като са събрани, не може да се постигне консенсус".

Сформираха се нетипични мнозинства и изкривени линии на подкрепа, защото едни са против двете, други са "за" двете, а трети държави имат частична подкрепа, каза гостът. Българската позиция е, че ние по-скоро бихме подкрепили ядрената енергия да бъде включена в таксономията, но газът - не. "България също представи своята позиция - да не се разглеждат в пакет".

Чрез плана REPowerEU се цели бързо да се намерят енергийни решения и алтернативи в посока водород, геотерми, възобновяема енергия, за постигане на енергийна независимост от Русия и изкопаемите горива. Много е важно всяка държава да направи своите анализи и оценки как да преодолее тези зависимости и да предложат своите конструктивни, цялостни, бързи решения. Това ще е основен дебат в идните месеци, каза още гостът.

За нуждата преди това да осигурим енергийната сигурност на Европа Стефанов заяви, че няма бързи решения, освен алтернативни доставки. В таксономията се говори не толкова за продължаващото дългогодишно изгаряне на природен газ, а по-скоро за възможността да се насочват частни инвестиции за нова инфраструктура. Газовата инфраструктура трябва да се преструктурира и във водородна инфраструктура, което вече е възможно от няколко години. 

По въпроса дали си заслужава България да изгражда втора ядрена централа експертът подчерта, че това е един бавен 20-годишен процес и дори да се вземе решеине сега за построяване, то такава централа ще може да се използва чак след години, а и една централа има "десетки години оперативност и после хиляди години разходи".

"Но друг въпрос, който се пренебрегва е, че ако някъде имаме 100% зависимост от Русия, то това е при ядрената енергия. При газа е голяма, но не е 100%, както е при ядреното гориво".

По-важно е, че успяхме да отключим реформите и да насочим инвестициите в енергийните и икономически алтернативи, които ще позволят на България по-бързо да излезе от тези зависимости и ще направят така, че да нямаме нужда от големи базови мощности, подчерта Георги Стефанов. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.