В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Андонов: Ако се тръгне към рецесия, централните банки изведнъж ще отхлабят политиката

Алекси Андонов, изпълнителен директор на фонд "Витоша", "В развитие", 30.06.2022 г.

15:12 | 30 юни 2022
Обновен: 21:10 | 1 юли 2022
Автор: Даниел Николов

Войната внася сериозен инфлационен натиск в световната икономика, но това ще продължи, само докато има засилени военни действия. В момента, когато се постигне някакво примирие, ескалацията на санкции и геополитическото напрежение рязко ще спаднат, което ще промени коренно нагласите на пазарите. Ако ситуацията в Украйна продължи както в момента, евентуално може да се навлезе в рецесия. През следващите години ще има политики и на отхлабване и на затягане на централните банки, без ясно движение в една посока. Това каза Алекси Андонов, изпълнителен директор на фонд "Витоша", в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Ако икономиката тръгне към рецесия, централните банки изведнъж ще се обърнат, след това пак ще започнат да затягат, ако инфлацията продължава да е висока. Средносрочно в света ще има по-висока инфлация основно заради деглобализацията на световната икономика. Дори да има краткосрочно решение на геополитическите събития, те ще имат дългосрочни ефекти върху пазарите. Ще има много силно намаляване на зависимостта от руските енергийни ресурси и донякъде зависимостта на западните икономики от Китай през следващите десет години."

Заради геополитическата несигурност в Европа и Азия е трудно да се прогнозира дали пазарът е стигнал дъното. "Ако има положителна развръзка, скоро ще сме близо до дъното; ако няма - безспорно може да видим доста по-дълбоки дъна."

"Пазарите в момента са песимисти като цяло, но този песимизъм е малко свръх и много лесно може да се обърне. Много инвеститори са в кеш или отварят сериозни къси позиции. В такава ситуация, ако основният сценарий за рецесия се промени поради някаква причина, много бързо може да се промени и настроението на пазарите."

Технологичните акции ще пострадат най-много при навлизането в рецесия, а тези, които могат да печелят от инфлацията, ще се развиват по-добре. Военният и петролният сектор също могат да се развиват и през следващите години, каза Андонов.

Има опасност някои технологични компании да не оцелеят в корекцията, "която вече си е истински мечи пазар". Все по-малко инвеститори купуват акции на растежа и все повече искат да видят реални резултати. 

"Компаниите, които в момента горят кеш, ще бъдат в много тежка ситуация, защото трябва наистина да доказват, че бъдещето пред тях е сериозно и фундаментално е много подценено."

Така пазарът ще се изчисти от лошите компании, което е добре от дългосрочна гледна точка, каза Андонов и предупреди, че инвеститорите трябва да са много внимателни с поемането на риск. "Както много компании си заминаха след дотком балона през 2000 г. и останаха най-добрите на пазара, така и в момента очаквам доста фалити на технологични компании."

Тази ситуация дава добра възможност за навлизане в качествени технологични компании, които ще преживеят тежки няколко години, но ще са печеливши в по-дългосрочен план, смята Андонов.

Заради малката си ликвидност и това че остава сравнително незабелязан от чуждестранните инвеститори, българският капиталов пазар не е толкова негативно настроен. Акциите се движат предимно от настроенията на местните инвеститори, но никой не инвестира в пазара като цяло, а в отделни компании.

Какво се случва на пазарите в Унгария след рекордното увеличение на лихвата от централната банка може да гледате във видеото.

*Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.