В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Безцелното противопоставяне между партиите бави решенията за излизане от кризата

Боряна Димитрова, социолог и управител на „Алфа рисърч“, „В развитие“, 22.06.22

14:55 | 22 юни 2022
Обновен: 17:46 | 22 юни 2022
Автор: Таня Жекова

Политическото напрежение около вота на недоверие върна разделенията от миналото лято, но и кристализира по-ясно и ново разделение между евроатлантическите и про-руските настроения. Въпреки това безцелното противопоставяне между партиите и президента само пречи на България да разреши наболелите проблеми. Това коментира Боряна Димитрова, социолог и управител на „Алфа рисърч“, в ефира на „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Последните 2-3 месеца бяха с ясно очертана ос на напрежение – управленските решения на Продължаваме Промяната и четворната коалиция. Сериозни критики отнесоха неубедителната позиция за Украйна, липсващата позиция по ветото на Северна Македония, бежанската криза, актуализацията на бюджета. В момента, в който се обяви вота на недоверие се върна разделението от миналото лято. Това може да даде енергия на протестните партии, но и да изостри обстановката. На сцената излиза и ново сериозно разделение – евроатлантическо срещу про-руско“, отбеляза тя.

Според нея опозиционните партии са избързали с вота на недоверие, тъй като той катализира сериозна гражданска енергия, докато партии като ГЕРБ все още са изолирани. „,Герб е силно карантинирана заради анти-корупционния наратив. Вотът идва в момент, в който енергията анти-ГЕРБ все още е много силна“, смята Димитрова.

В същото време казуси като приемането на еврото, Северна Македония, солидарността с Украйна могат да доведат до по-силно ценностно разделение. „След година може да видим много по-ясни изкристализирани идеологически позиции. Идва преформатиране на партиите по тази ос“, смята социоложката. По нейни думи има допирни точки между позициите на някои партии както в опозицията, така и в управлението по отношение на въпросите с еврото и Северна Македония. ГЕРБ, ДПС, Възраждане имат сходни позиции по тези теми, но тези позицията се споделят и от БСП и част от ИТН, които са в управлението.

Димитрова обаче не смята, че диалогът сам по себе си е лошо нещо и смята, че партиите трябва да са отворени към търсенето на допирни точки с цел разрешаване на наболелите проблеми за обществото като инфлацията. „Дори Демократична България, която е част от управляващата коалиция и води последователна политика, си дава сметка, че безплодното противопоставяне няма да засили позициите на страната. ДБ беше единствената партия, която отиде на консултация при ГЕРБ, а нейн представител направи признание вчера в Референдум, че липсата на опозиция в комисиите не е нормална практика“, припомни Димитрова.

Според нея това е знак за отрезвяване след месеци на самоцелно противопоставяне и много изострени изказвания.

„Проблемите, които чукат на вратата като инфлацията и цените на горивата могат да доведат до общонационална позиция, но безцелното и безсмислено противопоставяне отслабва евроатлантическите партии. Ако се намерят допирни точки може да се върви по-уверено към решаване на кризите“, убедена е Димитрова.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.