В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Грийнпийс: Въглищната индустрия - един от основните замърсители на българските води

Меглена Антонова, представител на "Грийпийс България", в „Made in Green”, "В развтие", 09.12.2021

14:30 | 9 декември 2021
Обновен: 15:03 | 9 декември 2021
Автор: Галина Маринова

Замърсяването, климатичните промени и старата инфраструктура по продължението на реките. Това са основните причини за замърсяването на водите в България. В интервю за Роселина Петкова в рубриката „Made in Green” Меглена Антонова, представител на "Грийнпийс България", разказва, че един от основните проблеми при замърсяването на водите е именно ефект от производството на енергия и по-конкретно въглищната индустрия заради големите количества вода, които се използват от този сектор.

70% от консумираната вода в България се използва за енергетика. Ако искаме да намалим натиска, които имаме върху водните ресурси би следвало да намалим количеството вода, което използваме в този сектор.

Според Антонова "определено има опасност от недостиг на вода". "Това, което виждаме в света в момента и в Европа, е, че недостигът е един траен дисбаланс между нужната вода, която се консумира и това, което ни се предоставя от водоизточниците".

Не става въпрос за кратки периоди на засушаване, обясни събеседничката. По думите й недостигът на вода започва все повече да се изследва и се вижда, че и има региони в България, които вече страдат от този проблем. Въпреки че България се смята за място с достатъчно вода, опасността е, че този проблем ще се задълбочава.

Във фокуса на свое изследване "Грийнпийс" поставят югоизточния регион на България, където има въглищна индустрия. Именно там е отчетено и лошо качество на водите. Според техен доклад реките Струма и Разметаница са в лошо екологично състояние. Причината е вливането на непречистени води от добива на въглища.

Количеството прясна вода за нуждите на местните електроцентрали пък води до засилен натиск върху реките Сазлийка и Тунджа. Минималните екологични нива в тях са засегнати, за да се осигурява достатъчно вода за язовирите „Розов кладенец“ и „Овчарица“.

При най-лошия сценарий, водите на река Марица могат да бъдат значително засегнати заради климатичната криза, още преди средата на този век, се посочва още в техния доклад. Според тях една от стъпките към разрешаване на проблема е промяната в икономическите дейности. 

Къде обаче се намира България спрямо другите страни, когато говорим за проблеми с водоизточниците?

В цяла Европа проблемите са от различно естество. България изостава с повече от година от графика за публикуване на Плана за управление на речните проблеми. Повечето от плановете вече са готови. Трудно е да коментираме какви мерки ще предприеме страната ни, опасяват се от "Грийнпийс". "В много други държави от ЕС има сходни проблеми – съоръжения по реките, които възпрепятстват свободния им поток, начина на използване от различни индустрии, но основният проблем е, че не се отделят достатъчно ресурси, за да се адресират тези проблеми. Това е проблем на повечето страни от ЕС".

Една от основните препоръки на организацията е да бъде засилен контролът върху използването на водите и най-вече върху начина, по който различните икономически дейности използват водата.

"Имаме нужда да променим икономиката си в посока, която е по-малко ресурсоемка", посочват от Грийпийс. 

Вижте целия коментар във видеото.