В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Предстоят две години на драматични промени в някои финансови сектори заради Зелената сделка

Проф. Виржиния Желязкова, зам.-ректор на ВУЗФ, във "В развитие", 25.11.2021

15:38 | 25 ноември 2021
Обновен: 17:55 | 25 ноември 2021
Автор: Галина Маринова

Какво предстои за бизнеса от Зелената сделка? Този въпрос ще постави Висшето училище по застраховне и финанси и Лабораторията за научно-приложни изследвания към него ВУЗФ Lab, съвместно с Българскaта фондова борса, по време на организираната кръгла маса "Зелената сделка и бъдещето на инвестициите и банкирането". Тя ще се проведе на 26 ноември от 10:30 часа във ВУЗФ и ще се излъчва на живо в каналите на университета. Първия панел от нея може да гледате и в ефира и фейсбук страницата на Bloomberg TV Bulgaria. Именно банките и инвестиционните посредници имат много важна роля в този процес, обясни проф. Виржиния Желязкова, зам.-ректор на ВУЗФ и директор направление "Финанси и финансов мениджмънт" към Лабораторията, в репортаж на Роселина Петкова за предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Професор Желязкова обясни, че предстоят много законодателни промени, които ще принудят инвеститорите да преосмислят начина, по който извършват дейността си. Според нея Зелената сделка ще се отрази на различните норми на възвращаемост върху отделните икономически сектори, върху размера на печалбата, оценката на обезпечаванията, върху стойността на различните активи, които инвеститорите притежават, управляват и създават. 

Събеседничката коментира и как Зелената сделка ще се отрази и на банките: "Банките трябва да преработят много свои вътрешни процеси така, че да отговорят на изискванията на Европейската централна банка в тази област и то основно в областта на управлението на риска. Там трябва да се преосмисли цялата философия, цялата концепция за управление на риска. Отделно всички тези промени ще окажат голямо влияние върху клиентите на банката".

"Тази промяна ще се извършва непрекъснато, но през следващите две години ще има драматични промени в някои сектори".  

На въпроса как ще бъде упражняван контрол спрямо "фалшивото позеленяване" проф. Желязкова заяви, че трябва да се изработят механизми за това да се проверява доколко един проект е зелен или не. Стъпка в тази посока е направена от Европейската комисия с въвеждането на т.нар. "таксономия", която на практика казва кои са критериите една дейности да бъде определена като "зелена". Това е една отправна точка, която ще се използва от бизнеса, от банките и въобще от всички участници на пазара, за да дадат отговор на въпроса дадена дейност зелена ли е и доколко. А това, че ще има т.нар. "грийн уошинг" и ще има случаи, в които даден бизнес реално не е зелен, но се представя за такъв, това е част от свободния пазар и ще има такива случаи". 

Как могат да се контролират устойчивите инвестиции? 

Вижте повече във видеото.