Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Тръгва серийното производство на товарни електромобили в Пловдив

Пламен Панчев, изпълнителен директор на "Тракия икономическа зона", Бизнес старт, 22.01.2021

11:24 | 22 януари 2021
Обновен: 16:47 | 23 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Серийното производство на товарни електромобили в Пловдив ще стане факт през първото тримесечие на годината. В същото време проекти за 100 милиона лева ще се реализират през 2021 г. в три индустриални зони на "Тракия икономическа зона" - Марица, Раковски и Куклен. Това заяви Пламен Панчев, изпълнителен директор на "Тракия икономическа зона", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Това са производства с висока добавена стойност, високотехнологични производства. Имаме автомобилна индустрия, имаме електрически компоненти и разширяване на логистиката, която продължава да ни води нови заинтересовани страни“.  

Товарните електромобили ще се произвеждат в завода на „Милара Интернешънъл“ - компания, специализирана в производството на роботи.

Пламен Панчев съобщи, че 4 български общини вече са договорили покупката на товарни електромобили, водят се и преговори с „Български пощи“. Големи общини като София, Пловдив, Бургас са проявили интерес да тестват новите транспортни машини през зимата. Ако изпитанията са успешни, през втората половина на годината ще станем свидетели как тези електромобили ще извършват услуги в големите градове на България, добави Панчев.

Панчев коментира, че се работи по проект за градска логистика, който е продължение на проекта за производство на товарни електромобили. Ще бъде изграден склад в покрайнините на Пловдив, където големите товарни автомобили ще доставят стоки. След това същите стоки ще бъдат превозвани до търговските обекти в града с новите електромобили, обясни събеседникът.

„Предвиждаме създаването на хъб „Електромобилност“. Имаме вече първият инвеститор и се надяваме, изграждайки добра обслужваща инфраструктура в този нов индустриален проект да реализираме в следващите 1-2 години три високотехнологични производства там. Това са електромобили, завод за батерии и завод за автоматизация“.

Гостът обясни, че в момента "Тракия икономическа зона“ е в контакт с инвеститор в областта на мехатрониката, който иска да започне производство до няколко месеца и планира влагане на средства от около 80 милиона евро.

Панчев заяви също, че "Тракия икономическа зона“ ще се включи в Плана за възстановяване и устойчивост с проекта си за консорциум за въглеродно неутрални индустриални паркове.

Целия разговор по тези и други теми вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.