Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Какви са възможностите за финансиране на малките земеделски стопанства

Димитър Ванев, главен директор на дирекция Съвети в земеделието, в Бизнес старт, 05.08.2016

08:09 | 5 август 2016
Автор: Севделина Илиева
Димитър Ванев, главен директор на дирекция Съвети в земеделието. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Ванев, главен директор на дирекция Съвети в земеделието. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

15 000 евро безвъзмездна помощ могат да получат малките земеделски стопанства и младите фермери от европейските фондове по една от подмерките от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020. По-голямата част от тях - 10 000 евро - се отпускат веднага след одобрението на проекта, за да помогнат на стопаните да направят бизнеса си по-устойчив. За разлика от предишния програмен период, през този се правят проверки за изпълнението на заложените в бизнес плана параметри и, ако те не са достигнати, средствата трябва да се върнат.

Това коментира Димитър Ванев, главен директор на дирекция Съвети в земеделието, в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

Дирекцията оказва консултантски услуги на стопаните, като им помага в изготвянето на проекта за кандидатстване, както и при самото му изпълнение. Тя предлага консултиране и за изготвянето на инвестиционни проекти за развиване на неземеделска дейност. 

"12 август е крайният срок за изготвяне на проектите, а резултатите ще бъдат обявени в рамките на 3 месеца", каза Ванев. По думите му съгласно бюджета най-малко 2000 от общо 2600 проекта ще бъдат одобрени. "Тези, които не бъдат одобрени, ще имат възможност при следващия прием отново да кандидатстват, тъй като това е само половината сума от целия програмен период", уточни той.

Ванев обяви още няколко мерки в помощ на малките стопанства - едната е за инвестиции в малки земеделски стопанства, втората - за инвестиции в преработка на земеделска продукция, а третата – за диверсификация към неземеделска дейност.  

Целия разговор може да видите тук: