Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Необходимо е предоговаряне на отношенията с американските централи

Георги Недев от Комисията за надзор над КЕВР в Бизнес старт, 10.06.2016

08:17 | 10 юни 2016
Обновен: 08:17 | 10 юни 2016
Автор: Севделина Илиева
Георги Недев от Комисията за надзор над КЕВР. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Недев от Комисията за надзор над КЕВР. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Решението на проблемите в енергетиката е привеждането на работата на енергийната система на България към европейските изисквания и пълна либерализация на пазара. Необходимо е предоговаряне на отношенията с американските централи, защото договорът в този си вид не им позволява да излязат на либерализирания пазар. Това заяви Георги Недев от Комисията за надзор над КЕВР в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. 

Експертът коментира доклада на комисията за дисбалансите в системата до края на януари 2015, като уточни, че той се е съсредоточил върху текущите проблеми, които пораждат нови дефицити в НЕК. Предстои докладът да бъде разгледан и в Комисията по енергетика.

"Нашата енергетика се оказа неподготвена за предизвикателствата, които ЕС наложи върху кандидатите за членове. Вземаха се решения, в момент, когато не бяхме подготвени нито като експертен капацитет, нито като политически. Трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" можеха още да работят. При приватизацията на електроразпределителните предприятия България пое ангажименти, които не й дават да регулира правилно отношенията в системата.", обясни експертът. Той каза още, че са внесени предложения до прокуратурата за открити драстични нарушения. 

Вижте целия разговор тук: