Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Парамов: Булгартабак ще стане втората КТБ

Бизнес старт 31.03.2016

10:18 | 31 март 2016
Автор: Александра Попова
Кольо Парамов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Кольо Парамов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„Булгартабак“ ще стане втората КТБ, каза в ефира на предаването „Бизнес Старт“ по Bloomberg TV Bulgaria икономистът Кольо Парамов. Според него коренът на проблема е политически, а основният въпрос, на който държавата трябва да отговори, е относно собствеността на цигарената фабрика.

„Ще се повтори филмът от КТБ, до колкото усещам. Тази неинформираност, която се получава в такива случаи, носи винаги голяма загадъчност. Тя от своя страна носи зависимостта от политиците. А тези собственици, съобразени с искането на политиците, докараха ситуацията на Булгартабак до тук“.

„Намеквам, че всички тези действия през последните 23 дни са съчетани с явна умисъл, с явен провал, приемат се, като едно наказание на държавата, с цел това, че беше много ясно повдигнат въпросът за състоянието на Булгартабак, за собствениците, каква е печалбата, как е регистрирана, кои са обвързаните лица, кой стои зад Булгартабак... тези големи неизвестни трябва да станат ясни за българското общество“

По думите на икономиста Народното събрание трябва „да влезе за пръв път във функциите си на държавен орган“, за да не се допускат стари грешки. На въпроса какви са конкретните мерки, които държавата може да използва, Парамов каза: „Да приложат стриктно закона от начало до край, да моделират отношение далеч по-държавническо от сега“. 

Кольо Парамов смята, че старото ръководство на "Булгартабак" трябва да бъде разпитано от ресорните органи, в това число икономическата комисия в Парламента и в случай на установени пропуски в управлението на компанията, да понесе необходимата отговорност.

Важно е също така да се проверят сигналите, които дават синдикалните организации за наличие на оферти за излизане на нови пазари, които съзнателно са били неглижирани от мениджърите на "Булгартабак".

Чуйте цялото интервю във видеото.