Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Окрупняването – панацея за българския земеделски сектор

Веселин Спасов, директор направление "Плодове, зеленчуци и цветя" в "Кауфланд България"; д-р Климент Петров, директор на "Булгап", Бизнес старт, 19.02.2019

10:39 | 19 февруари 2019
Веселин Спасов, директор направление "Плодове, зеленчуци и цветя" в "Кауфланд България"; д-р Климент Петров, директор на "Булгап". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Веселин Спасов, директор направление "Плодове, зеленчуци и цветя" в "Кауфланд България"; д-р Климент Петров, директор на "Булгап". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българският земеделски сектор се нуждае от окрупняване. Около това мнение се обединиха Веселин Спасов, директор направление "Плодове, зеленчуци и цветя" в "Кауфланд България", и д-р Климент Петров, директор на "Булгап", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

"Производителите трябва да се събират, да правят кооперативи, да обединяват усилията си, да имат общи складове, обща логистика... Това е нещо, което би им помогнало до голяма степен да увеличат присъствието си на нашия пазар“.

Според Спасов основното предизвикателство пред земеделците и търговците у нас остава предлагането на най-доброто качество плодове и зеленчуци на най-достъпна цена за клиентите.

Той добави, че производителите все още не разполагат с достатъчен финансов ресурс, с който да отговорят на изискванията на големите хранителни вериги, като се затрудняват предимно с еднородността на продукцията и доставянето на достатъчно количество с необходимото качество.

Успее ли веднъж даден производител да достигне изискванията на веригите, комуникацията продължава много лесно, защото те са постоянна величина“.

Д-р Климент Петров коментира и защо е важно продукцията да се сертифицира по международни стандарти. Той се спря на сертификата Global Gap, който засяга няколко основни компонента на свежата продукция – безопасност на продукта, безопасни условия на труд за работниците, създаване на система за проследимост, осигуряване на устойчиво земеделие от гледна точка на околната среда, както и интегриране на система за борба с вредителите.

Преди 10 години основният фокус на стандарта беше износът, тъй като Западна Европа отдавна е узряла за тази идея. В последните години нещата се променят, българските вериги също изискват този сертификат... Така се достигна до момента, в които липсата на такъв документ значи, че дадени производители не могат да работят и на определени пазари у нас“.

Повече по темата вижте във видео материала.