Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Орешарски: Данък Уикенд ще е с незначителен ефект за фиска

Бизнес старт, 12.02.2016

09:08 | 12 февруари 2016
Автор: Севделина Илиева
Пламен Орешарски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Пламен Орешарски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Данък „Уикенд“ е дребен въпрос и не това е големият проблем на фиска. Той не може да се счита за удар срещу бизнеса, но събираемостта му ще е трудна и ще донесе незначителен фискален ефект. Това заяви бившият министър-председател Пламен Орешарски в ефира на „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria. 

От дистанцията на времето той коментира случая с КТБ, като бе категоричен, че фалитът на банката е бил неизбежен. Относно публикувания списък с вложителите, Орешарски заяви, че „не е важно кой е имал депозити, а дали всичко около тях е било законно“.

Бившият министър-председател отправи критики към разходната част на бюджета, тъй като въпреки по-добрата събираемост на приходите, дефицитът за 2015 не се е свил достатъчно. Според него поне 4-5 млрд. лв. от поетия дълг е можело да бъдат избегнати.

По думите на Орешарски Ирина Бокова е единствената реална възможност на България за заемането на престижния пост като генерален секретар на ООН. Шансовете й са над 50%, тъй като сега е ред на страна от Източна Европа да излъчи кандидат, а спрямо съседните държави "ние имаме много сериозна кандидатура". 

Орешарски не очаква изненадващи резултати от стрес тестовете в банковата система. „Банките, при които ще е необходима рекапитализация, е добре да направят това с частни средства и едва след това да се търси подкрепа от държавата“, допълни той.

Относно стабилността на правителството той подчерта, че в последната година сериозен проблем се оказват взаимоотношенията между коалиционните партньори. Това забавя и провеждането на необходимите реформи в страната.

Вижте целия разговор: