Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Google обжалва глобата от ЕК на стойност 4 млрд. евро

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 10.10.2018

10:18 | 10 октомври 2018
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Американската технологична компания Google подаде възражение срещу глобата, наложена от Европейската комисия за над 4 млрд. евро. Оспорването е било подадено в съда на Европейския съюз в Люксембург, съобщи американската компания в изявление по електронната поща. Това каза Бойчо Поповглавен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Европейската комисия глоби интернет гиганта през юли с рекордните 4,3 милиарда евро, припомни Попов. Тя обвинява оператора на търсачката, че принуждава производителите на смартфони да приемат недопустими условия за използването на операционната система Android и да инсталират предварително определени приложения на Google, за да налага собствената си интернет търсачка и да затруднява достъпа на конкуренцията, добави още той.

Предварително инсталираният софтуер включва приложения за YouTube, електронна поща, мобилни карти, музикална стрийминг услуга, облачни услуги, магазин за теглене на приложения, интернет браузър и др., но според становището на ЕК основният проблем е търсачката и браузъра Google Chrome, която е директно свързана с услугите за търсене, поясни още главният редактор.

"Като цяло възражението на Google по текущото дело гласи, че компанията не е монополист, защото потребителите са свободни да изтеглят друг софтуер и да не ползват този на компанията. От потребителска гледна точка директно инсталираният софтуер пък може да бъде разглеждан като плюс, тъй като всички телефони идват готови за работа". 

Сложният съдебен процес може да се проточи в продължение на години, преди да се стигне до присъда, каза още Попов и добави, че последна жалба може да бъде подадена до най-висшия съд - Съда на Европейските общности.

Вижте целия коментар във видео материала.

Повече технологични новини четете на Investor.bg.