Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Промените в ЗПУ контролират онлайн търговците

Адвокат Симеон Хинков от адвокатска кантора "Станков, Тодоров, Хинков и Спасов" и Христо Петров, "Голдън Вижън". Бизнес старт, 21.09.2018

10:18 | 21 септември 2018
Обновен: 10:19 | 21 септември 2018
Адвокат Симеон Хинков от адвокатска кантора "Станков, Тодоров, Хинков и Спасов" и Христо Петров, "Голдън Вижън". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Адвокат Симеон Хинков от адвокатска кантора "Станков, Тодоров, Хинков и Спасов" и Христо Петров, "Голдън Вижън". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Промените в Закона за пощенските услуги, които Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията публикува за обществено обсъждане през август, целят продажбите чрез пощенските оператори и наложен платеж да бъдат по-лесно проследими от данъчните власти. Това заяви адвокат Симеон Хинков от адвокатска кантора "Станков, Тодоров, Хинков и Спасов" в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

„С новите текстове се регламентира изискването пощенските оператори да събират, обработват и съхраняват лични данни на подателите физически лица на пощенски пратки и колети, които са с наложен платеж. Според вносителя идеята на тези промени е да се контролират онлайн търговците и да се осветли тази част от икономиката, която остава извън данъчната опека“.   

Онлайн търговията вече е много добре развита. Досега до голяма степен търговците оставаха извън полезрението на НАП. Това е една от основните причини за тези законодателни промени, спомена Христо Петров от "Голдън Вижън".

"Промените засягат и куриерските компании. Пощенски оператори са тези дружества, които извършват пощенски услуги, а тях извършват извършват както българските пощи, така и всички останали фирми."

„Пощенска пратка с наложен платеж“ представлява доставка до крайния клиент, при която той вижда стоката си и я плаща, образно казано, на куриера, който му доставя стоката. Важно е да се прави разлика между наложен платеж и пощенски паричен превод. Наложеният платеж е доставка до крайния клиент, но той не е официален документ. Този наложен платеж трябва да се обвърже с пощенски паричен превод, който върши работата на касова бележка, поясни Христо Петров.

"Промените са насочени към това всички, които извършват тази дейност нелегално, да влязат в полезрението на НАП. През последните 2-3 години има подобрение в тази посока. Проверява се дали се декларират доходи и дали са платени данъци. Ако не са, се изпращат писма и се извършват обаждания по телефона."

В общата хипотеза тези промени не засягат лицата, които си купуват вещи за лично ползване и след време ги препродават, за да се освободят от тях. Причината е, че продажбата на движими вещи не се облага с данък освен в случаите, когато е част от търговска дейност. Няма пряк критерий, по който да преценим кога точно се извършва търговска дейност. Ако установим, че продажбата се извършва с цел печалба, това е търговия, съобщи адвокат Хинков.

Редно е да се плащат данъците, независимо дали е от физически, онлайн магазин или фейсбук профил. Изисква се регистрация по ДДС, ако оборотът е минал определени прагове. Ако се продават стоки в ЕС чрез големи платформи, много често е необходима регистрация по ДДС още преди първата продажба, коментира още Христо Петров.

Има възможност с купувачите да се свържат данъчни инспекторите, за да се изясни характера на продажбата, ако има некоректен търговец. Съветът е винаги да се пази документацията дори когато изглежда безмислено. Ако има идея за рекламация, с колкото повече документи се разполага, толкова по-голямо правно основание имат, за да върнат стоката, обобщавата гостите.

Още по темата гледайте във видео материала.